Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Wall χάρη σε Μαδρίτη και ΔΝΤ

Η καλή ισπανική δημοπρασία, οι αναβαθμίσεις από το ΔΝΤ και τα ευοίωνα αποτελέσματα Q1 κορυφαίων πολυεθνικών, εμπνέουν ράλι τιμών στην Wall Street. Δυναμική άνοδος ευρωαγορών με κέρδη 3,6% στο Μιλάνο.

Η καλή ισπανική δημοπρασία, οι αναβαθμίσεις από το ΔΝΤ και τα ευοίωνα αποτελέσματα Q1 κορυφαίων πολυεθνικών, εμπνέουν ράλι τιμών στην Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,39% στις 13.101 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,39% στις 1.389 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,65% στις 3.038 μονάδες.

Σχεδόν έξι μετοχές ενισχύονται σε αναλογία με κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο πρωινός όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται στα 208 εκατομμύρια μετοχές.

Αναλυτές τονίζουν ότι τα ισπανικά και ιταλικά επιτόκια είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες που παρακολουθούν οι επενδυτές και οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων σε αυτές τις αγορές επιτρέπουν στους επενδυτές να «ανασάνουν».

Βοηθώντας την βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέβασε τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 και 2013, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ στο 2,1% φέτος, την Ευρώπη στο -0,3% και την παγκόσμια οικονομία στο 3,5%.

Καλή υποδοχή είχαν στην αμερικανική αγορά τα αποτελέσματα τριμήνου εταιρικών κολοσσών.

Η μετοχή της Goldman Sachs αντιδρά με άνοδο 0,6% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄τριμήνου, που έδειξαν υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη α΄τριμήνου, ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες ακολουθούν επίσης με κέρδη.

Θετικά αντιδρά η Coca Cola Co. (+2,6%) στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενώ η Johnson & Johnson υποχωρεί 0,2%.

Η μετοχή της First Solar εκτινάσσεται 16% αντιδρώντας στην απόφαση περικοπής του διεθνούς προσωπικού κατά 30% ή περίπου 2.000 εργαζόμενους και την διακοπή της λειτουργίας εγκαταστάσεων στην Φρανκφούρτη.

Οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας έχουν μικτή επίδραση, καθώς εμφανίστηκε μεγάλη μείωση στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών αλλά και μεγάλη αύξηση στις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών.

Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα στην αμερικανική αγορά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Στο σύνολο του α΄ τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο χάρη στα καλά μεγέθη από τις πωλήσεις λιανικού εμπορίου, αλλά οι δείκτες της ευρύτερης αγοράς S&P 500 και Nasdaq πιέστηκαν από την διορθωτική κίνηση τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Google.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά οι ευρωαγορές αντέδρασαν με ράλι τιμών στην μεγάλη ζήτηση για την έκδοση ισπανικών ομολόγων και την ανέλπιστα μεγάλη βελτίωση του δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ZEW στην Γερμανία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,78% υψηλότερα στις 5.767 μονάδες, ο DAX με άνοδο 2,65% στις 6.801 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 2,72% στις 3.293 μονάδες.

Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο εκτινάχθηκε 3,68% κλείνοντας στις 14.942 μονάδες ενώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη 2,28% υψηλότερα στις 7.373 μονάδες.

Θετική εικόνα επικρατεί στις αγορές εμπορευμάτων, με το συμβόλαιο του πετρελαίου να κερδίζει 1,57 δολ. στα 104,55 δολ. ανά βαρέλι και του χρυσού 0,22% υψηλότερα στα 1.653 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v