Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall

Άνοδος για δεύτερη διαδοχική ημέρα στη Wall κόντρα στα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης. Σε απόσταση αναπνοής από τις 13.000 ο Dow Jones. Κέρδη στις ευρωαγορές. Άνοδος για χρυσό, πετρέλαιο.

Άνοδος για δεύτερη διαδοχική ημέρα στη Wall κόντρα στα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης. Σε απόσταση αναπνοής από τις 13.000 μονάδες ο Dow Jones. Κέρδη στις ευρωαγορές . Άνοδος για χρυσό, πετρέλαιο.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης δεν κατάφεραν να κάμψουν το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών που βασίζεται κυρίως στις προσδοκίες για καλά εταιρικά αποτελέσματα εισηγμένων στο α’ τρίμηνο.

Ειδικότερα οι επενδυτές αγνόησαν την αναπάντεχη αύξηση κατά 13.000 στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ με το συνολικό αριθμό νέων ανέργων να αγγίζει πλέον τις 380.000.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές αυτή είναι η μία πλευρά της είδησης. Από την άλλη, τα νέα απογοητευτικά στοιχεία στην απασχόληση εντείνουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι ενδεχομένως η Fed να αναθεωρήσει τη στάση της στην εφαρμογή νομισματικής πολιτικής. Άλλωστε στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι η Fed δε θα διστάσει να παρέμβει στην αγορά όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παραμένοντας στο μέτωπο της οικονομίας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο συρρικνώθηκε στα 46,03 δισ. δολάρια έναντι 51,8 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάρτιο.

Από πλευράς εταιρικών ανακοινώσεων τις εντυπώσεις σήμερα κλέβει η μετοχή της Hewlett-Packard με άνοδο 7% μετά την γνωστοποίηση της Gartner για ανέλπιστη αύξηση 1,9% στις αποστολές Η/Υ στο α΄ τρίμηνο 2012.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 103,54 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,2% στα 1.680 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, στο 3,23% διαμορφώθηκε η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου στη τελευταία δημοπρασία της εβδομάδας της τάξεως των 13 δισ. δολαρίων που διενήργησε σήμερα το υπουργείο οικονομικών.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 4,5% στα 2,52 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,7% στα 17,81 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,41%, στις 12.986,12 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,38% στις 1.387,56 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,3%, στις 3.055,55 μονάδες.

Μικτά πρόσημα επικρατούσαν μέχρι το απόγευμα στις ευρωαγορές, αλλά το μίνι ράλι της Wall Street ενέπνευσε εύρωστη αντίδραση, με εξαίρεση τους βασικούς δείκτες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που υποχώρησαν περίπου 1%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 5.710 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,03% στις 6.743 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,99% στις 3.270 μονάδες.

Στις δημοπρασίες ομολόγων της Ιταλίας παρατηρήθηκε αύξηση στα επιτόκια, που άσκησε πιέσεις στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ στην Πορτογαλία η Banco Espirito Santo ανακοίνωσε ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ με αποτίμηση 66% χαμηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής στην προηγούμενη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v