Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη τρόμαξε τη Wall Street

Απώλειες στη Wall με αφορμή την επιστροφή στο απαγορευτικό 6% της απόδοσης του 10ετούς ισπανικού ομολόγου. Ισχυρές οι τραπεζικές πιέσεις. “Βουτιά” στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, πτώση 5% στο Μιλάνο.

Απώλειες άνω του 1,5% στη Wall με αφορμή την επιστροφή στο απαγορευτικό 6% της απόδοσης του 10ετούς ισπανικού ομολόγου. Στο επίκεντρο των πιέσεων οι τραπεζικοί τίτλοι. “Βουτιά” στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, πτώση 5% για MIB Μιλάνου.

Με αφορμή την απουσία σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων, η Wall κινήθηκε σήμερα πτωτικά επηρεασμένη κυρίως από τη νέα άνοδο –ενδοσυνεδριακά άνω του 6%- στην απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι ενδεχομένως η Ισπανία να μην αποφύγει την προσφυγή στο ταμείο στήριξης προκειμένου να απαλλαχθεί από τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών.

Και οι χρηματιστηριακοί δείκτες του ευρωπαϊκού νότους έδειξαν -τουλάχιστον σήμερα- να επιβεβαιώνουν τους φόβους των αναλυτών με το δείκτη IBEX της Μαδρίτης να σημειώνει πτώση 2,96% και το δείκτη MIB του Μιλάνου «βουτιά» 4,98%.

Στις απώλειες πρωταγωνίστησε –όπως ήταν αναμενόμενο- ο τραπεζικός κλάδος με τους τίτλους των Unicredit, Intesa SanPaolo και Banca Popolare Di Milano στην Ιταλία να σημειώνουν πτώση άνω του 6,5%.

Παράλληλα σε δεύτερη μοίρα φαίνεται να πέρασαν τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα καθώς το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο ανήλθε στα 5,35 δισ. δολάρια, με τις εισαγωγές να σημειώνουν αύξηση 5,3% (από 9% που ανέμεναν οι αναλυτές) και τις εξαγωγές να σημειώνουν αύξηση 8,9%.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ο συντελεστής που αποτυπώνει τον αριθμό των ανέργων σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ο οποίος και διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, στοιχείο που αποδεικνύει ότι παραμένει σε στάδιο ενίσχυσης η απασχόληση.

Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένεται από τους επενδυτές η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της Alcoa μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν αποτελέσματα από τον τεχνολογικό κλάδο η Google και από τον τραπεζικό κλάδο J.P. Morgan Chase και Wells Fargo.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε εκ νέου 1,2% στα 101,27 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,75% στα 1.656,20 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 19,35% στα 2,59 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 3,8% στα 17,60 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 1,65%, στις 12.715,93 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,71% στις 1.358,59 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,83%, στις 2.991,22 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE του Λονδίνου, έκλεισε 2,24% χαμηλότερα στις 5.595 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη τερμάτισε 2,49% χαμηλότερα στις 6.606 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι σημείωσε πτώση 3,08% στις 3.217 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v