Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ισπανική υποχώρηση" σε Ευρώπη και Wall

Η αναρρίχηση του ισπανικού 10ετούς επιτοκίου στο 6%, προκαλεί τρόμο σε Wall και ευρωαγορές. "Mάτωσε" ο Nότος με βουτιά 5% στο Μιλάνο και 3% στην Μαδρίτη. Το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα του Q1.

Οι έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επιτρέπουν στην Wall Street την θετική αντίδραση που υποδείκνυαν τα futures και οι δείκτες κινούνται στα «κόκκινα».

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που παρέμειναν και χθες κλειστά στο πλαίσιο των αργιών του καθολικού Πάσχα, εμφάνισαν δραματικές απώλειες.

Σε όλες τις διεθνείς αγορές, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ισπανία. Η χώρα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να λάβει νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Αυτό όμως δεν επέτρεψε την ανοδική πορεία των επιτοκίων. Το επιτόκιο του 10ετούς ξεκίνησε σήμερα στο 5,85% και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο του 6%. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο διογκώνεται ο προβληματισμός για την ισπανική οικονομία και αυξάνονται οι φόβοι ότι η Μαδρίτη θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε πακέτο στήριξης.

Αργά το απόγευμα, όταν το ισπανικό επιτόκιο ξεπέρασε το 6%, οι απώλειες επιταχύνθηκαν και το ισπανικό χρηματιστήριο διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών με απώλειες 3%, ενώ το ιταλικό χρηματιστήριο βούλιαξε 5%. Το CDS του ισπανικού ομολόγου ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 490 μονάδων βάσης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,24% χαμηλότερα στις 5.595 μονάδες, ο DAX τερμάτισε 2,49% χαμηλότερα στις 6.606 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 3,08% στις 3.217 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, στήριξη αντιθέτως προσέφεραν στις διεθνείς αγορές τα μεγέθη από την Κίνα, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην έναρξη των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου από την Alcoa μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Στη Wall Street, μετά από σταθεροποιητικό άνοιγμα, επικρατούν το απόγευμα αισθητές απώλειες και ο δείκτης Dow Jones κινείται 1,4% χαμηλότερα στις 12.744 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 1,5% στις 1.361 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα 1,6% στις 2.998 μονάδες.

Η Wall Street υπέστη την χειρότερη πτώση ενός μηνός χθες, όταν οι επενδυτές αντέδρασαν στα δυσμενή μεγέθη για την απασχόληση.

Σήμερα αναμένονται με ενδιαφέρον οι ομιλίες κορυφαίων στελεχών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, ενώ το επίκεντρο στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκινούν επισήμως σήμερα το βράδυ, από τον κολοσσό του αλουμινίου Alcoa.

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει επίσης αποτελέσματα η Google και την Παρασκευή οι τράπεζες J.P. Morgan Chase και Wells Fargo.

Στήριξη προσέφεραν νωρίς στις συνεδριάσεις τα εμπορικά μεγέθη από την Κίνα, που έδειξαν επιτάχυνση των εξαγωγών και διόγκωση του εμπορικού πλεονάσματος της ισχυρής ασιατικής οικονομίας.

Ωστόσο η υποχώρηση ήταν ευρύτατη το απόγευμα εξαιτίας του ισπανικού 6% και στα εμπορεύματα επικράτησαν επίσης ευρείες απώλειες, με το συμβόλαιο του πετρελαίου στην Νέα Υόρκη να διολισθαίνει στα 101 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v