Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Απροσδόκητο εμπορικό πλεόνασμα $5,35 δισ

Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση κατά 7,2%. Το αποτέλεσμα ήταν να εκμηδενιστεί το έλλειμμα του προηγούμενου μήνα και να γυρίσει σε πλεόνασμα το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.

Κίνα: Απροσδόκητο εμπορικό πλεόνασμα $5,35 δισ
Εμπορικό πλεόνασμα κατέγραψε τον Μάρτιο η Κίνα ξαφνιάζοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν ότι για δεύτερο συνεχή μήνα το εμπορικό ισοζύγιο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας θα χτύπαγε κόκκινο.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 5,3% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση κατά 9%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% ενώ οι αναλυτές έβλεπαν σαφώς μικρότερη αύξηση κατά 7,2%.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταγράψει η κινεζική οικονομία εμπορικό πλεόνασμα 5,35 δισ. δολ. ενώ τον Φεβρουάριο είχε καταγράψει έλλειμμα 31,5 δισ. δολ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι για τον Μάρτιο η Κίνα θα ανακοίνωσε έλλειμμα 1,3 δισ. δολ.

«Τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου είναι καλά. Δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει, αν και με βραδείς ρυθμούς» αναφέρει ο Zhou Hao της ANZ bank και συμπληρώνει: «Το εμπορικό πλεόνασμα κατά το πρώτο τρίμηνο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Εκτιμούμε ότι το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας άγγιξε το 8,6%»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v