Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη και οικονομία καθήλωσαν τη Wall Street

Πιέσεις στη Wall κόντρα στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Απογοητευτικά τα οικονομικά στοιχεία σε στεγαστική αγορά και απασχόληση στις ΗΠΑ. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για Ισπανία, Ιταλία.

Πιέσεις στη Wall κόντρα στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Απογοητευτικά τα οικονομικά στοιχεία σε στεγαστική αγορά και απασχόληση στις ΗΠΑ. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για Ισπανία, Ιταλία.

Μια σειρά από μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις και πολλαπλές εναλλαγές προσήμων στη συνεδρίαση της Wall Street.

Ειδικότερα, η μείωση κατά 2,6% στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάρτιο και η διολίσθηση του δείκτη μεταποίησης Fed Φιλαδέλφειας στο 8,5% τον Απρίλιο πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall.

Επιπλέον οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μπορεί να μειώθηκαν κατά 2.000 στις 386.000 αιτήσεις ωστόσο παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών και σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (370.000).

Στον αντίποδα, θετικά αντέδρασε έστω και πρόσκαιρα η αγορά στην απροσδόκητη άνοδο σε υψηλό 4 ετών του πρόδρομου οικονομικού δείκτη Μαρτίου στις ΗΠΑ, δείκτης ο οποίος αποτυπώνει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους με την Moody’s να προειδοποιεί πλέον για πιθανή χρεοκοπία των οικονομιών της Ισπανίας και Ιταλίας σε περίπτωση που οι αποδόσεις των εν λόγω ομολόγων παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Ebay οδήγησαν το τίτλο σε άνοδο έως και 16%.

Επιπλέον, παρά τις ζημίες ή την μείωση κερδοφορίας, τα αποτελέσματα των δύο κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street, Morgan Stanley και Bank of America αποδείχθηκαν καλύτερα των προσδοκιών, κυρίως χάρη στην αύξηση των εσόδων από χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και τις μειώσεις προβλέψεων για επισφαλείς πιστώσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,1% στα 102,57 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.641,40 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων κάτω από το 2% παραμένει η απόδοση του 10ετούς στις ΗΠΑ για Πέμπτη διαδοχική ημέρα εξαιτίας των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,5% στα 2,34 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,8% στα 19 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,53%, στις 12.963,39 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,59% στις 1.376,91 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,79%, στις 3.007,56 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι φόβοι για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη παραμένουν βέβαια στο επίκεντρο , καθώς τα ισπανικά ομόλογα συνεχίζουν να υφίστανται έντονες πιέσεις και οι γαλλικές αγορές κινούνται με πολύ μεγάλη νευρικότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Εξαιτίας των φημών ότι ο οίκος Moody’s θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των Παρισίων, τα γαλλικά CDS εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών και πλέον.

Οι φήμες αφαίρεσαν από τα ηπειρωτικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα κέρδη που εμφανίζονταν μέχρι το μεσημέρι και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση στις 5.745 μονάδες, ο CAC με έντονες απώλειες 2,05% στις 3.174 μονάδες, ενώ ο DAX υποχώρησε 0,9% στις 6.671 μονάδες.

Ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία τερμάτισε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 7.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2009, με πτώση 2,4% στις 6.908 μονάδες μετά τις απώλειες 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v