Παραμένουν οι ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου

Εκ νέου πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι διαμορφώνεται η τιμή του αμερικανικού αργού στη Νέα Υόρκη, εν μέσω ανησυχιών για την ενότητα στους κόλπους του ΟΠΕΚ, αλλά και το εάν η αύξηση της παραγωγής από τη Σ. Αραβία μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Στα 37,40 δολάρια το βαρέλι κυμαίνεται το brent.

Εκ νέου πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι διαμορφώνεται η τιμή του αμερικανικού αργού στη Νέα Υόρκη, εν μέσω ανησυχιών για την ενότητα στους κόλπους του ΟΠΕΚ, αλλά και το εάν η αύξηση της παραγωγής από τη Σ. Αραβία μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο nymex διαμορφώνεται στα 40,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το brent κινείται στα 37,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, επιβεβαίωσε ότι το Ριάντ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης της παραγωγής κατά 9,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, μετά την αρχική αντίδραση-υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών στην ανακοίνωση των προθέσεων της Σ. Αραβίας, επικράτησαν ανησυχίες σχετικά με το εάν η συγκεκριμένη αύξηση θα ήταν αρκετή ώστε να διατηρήσει σε ανεκτό επίπεδο τις πετρελαϊκές τιμές, και πολύ περισσότερο, να καλύψει τη ζήτηση.

Μάλιστα, ο al-Naimi έσπευσε να καθησυχάσει επενδυτές και αναλυτές ότι η απόφαση αυτή του Βασιλείου δεν πρόκειται να δημιουργήσει ρήξη ή εντάσεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ.

”Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντάσεις”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο al-Naimi, για να προσθέσει ότι ”υπάρχει πλήρη υποστήριξη για συνεργασία μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές”.

Μάλιστα, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η νέα άνοδος των τιμών να οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις, καθώς επενδυτές κρατούν τις ”long” θέσεις τους στοιχηματίζοντας στη διατήρηση της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v