Δέσμευση Σ.Αραβίας για αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πλήρως την παραγωγική της δυνατότητα, αυξάνοντας την παραγωγή στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να αποτρέψει άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 50 δολάρια.

Δέσμευση Σ.Αραβίας για αύξηση παραγωγής πετρελαίου
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής της, ακόμη κι αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών του OPEC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Hayat, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi είναι έτοιμος αξιοποιήσει πλήρως την παραγωγική δυνατότητα του βασιλείου, αυξάνοντας την παραγωγή κατά περισσότερο από 15% για να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη βυθίστηκε 2,1% την Παρασκευή, όταν ο σαουδάραβας Υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα αντλήσει 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα και προέτρεψε το πετρελαϊκό καρτέλ να προχωρήσει σε αύξηση του πλαφόν παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη σήμερα το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου υποχωρεί 46 σεντς ή 1,2% στα 39,47 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent στο Λονδίνο κινείται στα 37,43 δολάρια.

Η Σ.Αραβία άντλησε 8,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ιδιωτών αναλυτών.

Το βασίλειο παράγει ήδη σήμερα 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του στα 10,5 εκατομμύρια για να αποτρέψει μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα 50 δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al Hayat για τις δηλώσεις του υπουργού al-Naimi. Οι υπουργοί των μελών του OPEC, που πραγματοποίησαν ανεπίσημη συνάντηση στο Άμστερνταμ, ανέστειλαν την λήψη αποφάσεων πάνω στην πρόταση της Σ.Αραβίας για την επίσημη συνάντησή τους στην Βηρυτό στις 3 Ιουνίου.

Μολονότι πάντως το καρτέλ δεν υιοθέτησε το σχέδιο, ο πρόεδρος Purnomo Yusgiantoro δήλωσε ότι συστήνει στα μέλη να παράγουν όσο μπορούν ώστε να πέσουν οι τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v