H πετρελαϊκή πρόκληση της G8

Στη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Οικονομικών των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, λογικά θα αισθάνονται ανήσυχοι για την τιμή του πετρελαίου, αλλά και ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα συζήτησης και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G8.

της Anna Fifield στο Λονδίνο και του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Στη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Οικονομικών των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, λογικά θα αισθάνονται πολύ ευχαριστημένοι από τους εαυτούς τους.

Αν και η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών αυτό το μήνα επισκιάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ανάπτυξη ξεπερνάει τις πλέον τολμηρές περυσινές ελπίδες.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ανακάμπτουν, η ανάπτυξη στην Αγγλία ξεπερνά την παγκόσμια τάση και η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς της τριετίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο η G8 αντιμετωπίζει κάποιες σημαντικές οικονομικές προκλήσεις για τους ερχόμενους μήνες –τη στιγμή που ενισχύονται οι ενεργειακές τιμές και αποσαφηνίζεται πως τα αμερικανικά επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται, προοπτική που ενισχύει τις πιθανότητες ”ξεπουλήματος” στις αγορές.

Το πετρέλαιο αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο και η G8 θα ασκήσει πιέσεις στις παραγωγικές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή.

Όπως το έθεσε και ο John Snow, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών: ”Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν εξυπηρετούν την αναπτυξιακή ατζέντα”.

Η Αγγλία συμφωνεί. ”Το πετρέλαιο αποτελεί μια πραγματική αναδυόμενη απειλή για την παγκόσμια οικονομία” δηλώνει ο Ed Balls, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του βρετανικού υπουργείου οικονομικών.

”Σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα συζητήσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο”.

Για τους Αμερικανούς, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι η απομάκρυνση της δομικής δυσκαμψίας της ευρωζώνης. Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έφθασε τον προηγούμενο μήνα στα επίπεδα - ρεκόρ των 46 δισ. δολ., υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η διαφορά φάσης μεταξύ της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και ευρωζώνη επιδεινώνει τις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας.

Αν και οι αγορές συναλλάγματος επιδεικνύουν ιδιαίτερη σταθερότητα, οι οικονομικοί ιθύνοντες της G8 εμφανίζονται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την μακροπρόθεσμη επίδραση στις χρηματαγορές από το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την ανάπτυξή τους μέσω των ελλειμμάτων εμπορικών συναλλαγών και προϋπολογισμού, δημιουργώντας κινδύνους στις νομισματικές ισοτιμίες και τα επιτόκια.

Αυτή δεν θα είναι και η μοναδική διαμάχη στην ατζέντα. Η συνάντηση θα θέσει τα θεμέλια για την σύνοδο κορυφής της G8 στο Sea Island της Georgia τον επόμενο μήνα, όπου το ζήτημα του Ιράκ αναμένεται να κυριαρχήσει.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v