Lex: Πετρέλαιο

Ένα εκατομμύριο βαρέλια από δω, δυο εκατομμύρια από εκεί– σύντομα η Σαουδική Αραβία θα μιλάει για σημαντική αύξηση στην παραγωγή του αργού πετρελαίου. Αλλά, μπορεί, από μόνη της, να ”απαλύνει” την ενεργειακή αγορά;

Ένα εκατομμύριο βαρέλια από δω, δυο εκατομμύρια από εκεί –σύντομα η Σαουδική Αραβία θα μιλάει για σημαντική αύξηση στην παραγωγή του αργού πετρελαίου. Αλλά, μπορεί, από μόνη της, να ”απαλύνει” την ενεργειακή αγορά;

Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να αυξήσει την επίσημη ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά 2,5 εκ. βαρέλια την ημέρα, από το πλαφόν των 23,5 εκ. την ημέρα.

Η πρόθεση των σαουδαράβων έχει προκαλέσει αναταραχές στα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού, μερικά εκ των οποίων δεν επιθυμούν να φανεί πως ενδίδουν σε εξωτερικές πιέσεις. Οπότε, η σχετική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν τις 3 Ιουνίου.

Ωστόσο, το πλαφόν της παραγωγής είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εκτός της βραχυπρόθεσμης επίδρασης της ανακοίνωσης, η αναθεώρηση του παράλογα χαμηλού πλαφόν στα επίπεδα της πραγματικής παραγωγής του Μαΐου των 25,8 εκ. βαρελιών/ ημέρα δεν θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή.

Οι εσωτερικές διαμάχες στο ενεργειακό καρτέλ θα θορυβήσουν την αγορά, αλλά και αυτό δεν θα αλλάξει τα δεδομένα. Εκτός της Σαουδικής Αραβίας και εν μέρει των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο ΟΠΕΚ δεν έχει δυνατότητες επιπλέον παραγωγής.

Το πραγματικό ζήτημα είναι η προθυμία και η ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντλήσει επιπλέον πετρέλαιο. Η προθυμία είναι προφανής–σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, το βασίλειο έxει ήδη αυξήσει την παραγωγή στα 9,1 εκ. βαρέλια την ημέρα.

Με τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της πενταετίας, εκφράζεται η άποψη πως θα πρέπει να αντληθεί περισσότερο πετρέλαιο τώρα, για την ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το ανώτατο σημείο της εποχιακής ζήτησης του πετρελαίου του ΟΠΕΚ ενδέχεται να διαμορφωθεί για το τέταρτο τρίμηνο σε 3,5 εκ. βαρέλια/ ημέρα περισσότερα από αυτήν του δευτέρου τριμήνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η δυνατότητα παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας δεν ξεπερνά τα 9 εκ. βαρέλια/ ημέρα, πολύ χαμηλότερα από το νούμερο που ανακοινώνει η ίδια, των 10,5 εκ., το οποίο βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου που μπορεί να παραδοθεί μέσα σε μικρή προθεσμία.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου δεν μπορεί να εξομαλύνει τη αμερικανική, ”σφιχτή” αγορά βενζίνης, η οποία εξαρτάται και από την περιορισμένη δυνατότητα επεξεργασίας από τα διυλιστήρια της χώρας.

Η αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμη πτώση των τιμών. Αλλά, σε αυτήν την περίπτωση, ο ΟΠΕΚ θα έχει φθάσει- ή θα είναι κοντά- στα όρια των δυνατοτήτων του, σε μια στιγμή χαμηλής εποχιακής ζήτησης για αργό πετρέλαιο και χωρίς δυνατότητα ελιγμών σε ενδεχόμενο διαταραχών στην προσφορά.

Δεν είναι και τόσο καθησυχαστική σκέψη για αυτούς που προσβλέπουν σε αξιοσημείωτη υποχώρηση της τιμής του ”μαύρου χρυσού”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v