Σε υψηλά δώδεκα ετών επιμένει το αργό

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου.

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου, αφήνοντας τους καταναλωτές ενέργειας επικίνδυνα εκτεθειμένους ενόψει πιθανού πολέμου στο Ιράκ.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα 38,66 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 όταν μετά την κατάληψη του Κουβέιτ από το Ιράκ είχε εκτιναχθεί στα 41,15 δολάρια το βαρέλι. Το απόγευμα η τιμή του αμερικανικού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου διαπραγματεύεται στα 38,55 δολάρια. Στο Λονδίνο η τιμή του brent διαπραγματεύεται στα 33,55 δολάτια ανά βαρέλι.

Χθες, η Energy Information Administration του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη βδομάδα τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975, στα 272 εκατομμύρια βαρέλια, ελάχιστα επάνω από το αναγκαίο για τη λειτουργία των αμερικανικών διυλιστηρίων όριο των 270 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές ωθήθηκαν επίσης και από την εντατική προσπάθεια των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης παρά τη σθεναρή αντίσταση μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αλβαρο Σίλβα Καλντερόν. διαβεβαίωσε σήμερα από τη Βιέννη ότι ”δεν θα χρησιμοποιήσει το όπλο του πετρελαίου” σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ. Ο κ. Καλντερόν απέδωσε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις κερδοσκοπικές κινήσεις εξαιτίας των ανησυχιών για την έκρηξη πολέμου στο Ιράκ και όχι στον ανεπαρκή εφοδιασμό της αγοράς.

Στο μεταξύ ελαφρά πτώση καταγράφει η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της μερικής ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος στις διεθείς αγορές συναλλάγματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 353 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v