Κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές πετρελαίου

Η συμπαράταξη Ρωσίας και Κίνας με το γαλλογερμανικό άξονα, κατά της επίθεσης στο Ιράκ, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση των ΗΠΑ να επιτεθεί, εντείνει την ανησυχία στις αγορές πετρελαίου. Πληροφορίες, ωστόσο, που θέλουν τις ΗΠΑ να μην επιτίθενται στις πετρελαιοπηγές της χώρας, ελέγχουν την διακύμανση των τιμών.

Οι ΗΠΑ φαίνεται να αγνοούν την αυξανόμενη φραστική αντίθεση σε ένα πιθανό πόλεμο κατά του Ιράκ, έτσι χθες η Ρωσία και η Κίνα συμπαρατάχθηκαν με συμμάχους-κλειδιά των ΗΠΑ όπως η Γαλλία, η Γερμανία και ο Καναδάς, αντιτιθέμενες στην όποια βιασύνη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης.

Τάση η οποία ενισχύθηκε μετά τον απορριπτικό χαρακτηρισμό των απόψεων της Γαλλίας και της Γερμανίας από τον Αμερικανό υπουργό Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ ως απόψεις της ’’γηραιάς Ευρώπης’’.

Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, οι εξελίξεις αυτές ενέτειναν το κλίμα αγωνία στις αγορές πετρελαίου, οι οποίες έχουν πεισθεί, ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αναλάβουν δράση χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Πάντως, οι αγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την αναφορά των επιθεωρητών του ΟΗΕ τη Δευτέρα καθώς και το λόγο του προέδρου Μπους την Τρίτη, ημέρα εορτασμού της Ενωσης, για τον οποίο πολλοί εκτιμούν ότι θα έχει πολεμικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες της αγοράς πετρελαίου, οποιαδήποτε πολεμική επιχείριση στο Ιράκ θα έχει στόχο τη διαφύλαξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των εξαγωγικών υποδομών του. Αν και το Πεντάγωνο αρνήθηκε να συζητήσει τους πιθανούς στόχους μιας αμερικανικής επίθεσης, αναλυτές, αναφέρουν οτι οι αμερικανοι θα αποφύγουν να χτυπήσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Στις αγορές πετρελαίου οι τιμές κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, σημειώνει ελαφρά πτώση 0,07% και διαμορφώνεται στα 29,74 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού σημειώνει ελαφρά άνοδο και διαπραγματεύεται στα 32,27 δολάρια.

Ανοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της σημαντικής εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπργματεύεται στα υψηλά επίπεδα των 366,55 δολαρίων ανά ουγκιά.

Η ενίσχυση της τιμής του χρυσού, επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, οφείλεται στο γενικότερο κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας, και επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στην συμπεριφορά του χρυσού, καθώς δεν αποκλείεται η απότομη πτώση της τιμής του, σε περίπτωση έναρξης των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v