”Ψυχολογικοί λόγοι” στέλνουν το αργό στα 29,72

Σε υψηλά επίπεδα διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς ο ΟΠΕΚ διατήρησε τους περιορισμούς στην παραγωγή αργού των μελών του. ”Ψυχολογικοί οι λόγοι αύξησης των τιμών”, λένε οι αναλυτές.

Σε υψηλά επίπεδα διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς ο ΟΠΕΚ διατήρησε τους περιορισμούς στην παραγωγή αργού των χωρών-μελών του, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για επίθεση στο Ιράκ.

Η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε, διαπραγματευόταν στα 28,50 δολάρια ανά βαρέλι για να σταθεροποιηθεί το απόγευμα στα 28,35 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,11%. Η τιμή του αμερικανικού αργού εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο και διαπραγματεύεται στα 29,72 δολάρια ανά βαρέλι από 29,66 δολάρια το πρωί.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, αλλά κυρίως η συναίνεση της Σαουδικής Αραβίας να συμπλεύσει με την επιθυμία των υπολοίπων μελών του καρτέλ, πυροδότησε και πάλι τους φόβους των διαπραγματευόμενων για εκτίναξη στα ύψη των τιμών του αργού και για τις πιθανές επιπτώσεις στην επάρκεια τροφοδοσίας της παγκόσμιας αγοράς με πετρέλαιο ενός πολέμου στο Ιράκ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οφείλεται κυρίως σε ”ψυχολογικούς λόγους”, μιας και η όποια αύξηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού δεν αναμενόταν να μεταβάλει σημαντικά το σκηνικό στο καθεστώς των σημερινών ποσοστώσεων. Όπως μάλιστα επισημαίνει στην έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA), οι δέκα χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού - εκτός του Ιράκ - έχουν μέχρι σήμερα σιωπηρά αυξήσει την παραγωγή τους, κατά τουλάχιστον 740.000 βαρέλια ημερησίως.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ, αναλυτές επισημαίνουν ότι πολλά μέλη του ήταν αντίθετα στο ενδεχόμενο αύξησης των ποσοστώσεων καθώς τα περισσότερα αντλούσαν αργό στα όρια της παραγωγικής τους ικανότητας. Ωστόσο, η παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας είναι πλεονάζουσα, γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο δεν επιθυμούσε να παραχωρήσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς σε ανταγωνίστριες εκτός ΟΠΕΚ χώρες. Όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα είχε στο πετρέλαιο ενδεχόμενη σύρραξη, παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι θα είναι περιορισμένες μόνο εάν δεν επεκταθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Στο μεταξύ η αδυναμία του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος έχει δώσει ώθηση στο χρυσό ο οποίος το απόγευμα διαπραγματεύεται στα 323,20 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 0,90%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v