Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο εν αναμονή εξελίξεων

Εντός της εβδομάδας, θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ, για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, την πρώτη μέσα σε δύο χρόνια, μετά την αύξηση των τιμών κατά 50%, φέτος. Πτωτική πορεία ακολουθούν οι τιμές εν αναμονή εξελίξεων.

Εντός της εβδομάδας, θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ, για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, την πρώτη μέσα σε δύο χρόνια, μετά την αύξηση των τιμών κατά 50%, φέτος, γεγονός το οποίο όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς απειλεί τη ζήτηση και ευνοεί τις ανταγωνίστριες χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει τον στόχο του κατά 950.000 βαρέλια ημερησίως, ή 4,4%.

Όπως επισημαίνεται μια αύξηση παραγωγής, θα μείωνε τις τιμές στις ΗΠΑ, κατά δύο δολάρια το βαρέλι περίπου. Η συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, θα γίνει την Πέμπτη στην Οσάκα της Ιαπωνίας, καθώς το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ είναι ορατό και η σημαντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, απειλεί να οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Ο ΟΠΕΚ ανησυχεί ότι οι μεγαλύτερες προμήθειες και η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενδέχεται να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Αξιωματούχοι από το Ιράν, τη Βενεζουέλα, το Κουβέϊτ, το Κατάρ και την Ινδονησία, είναι κατά της αύξησης της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι η ένταση στη Μ. Ανατολή και όχι το ύψος των προμηθειών, είναι αυτό που ουσιαστικά επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου.

Εν αναμονή των εξελίξεων στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου σημειώνει πτώση 0,66% και διαμορφώνεται στα 28,48 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 29,65 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,54%. Πτωτικά κατά 0,35%, λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος κινείται και η τιμή του χρυσού, η οποία διαπραγματεύεται στα 315,95 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v