Πάνω από τα 30 δολάρια το αργό

Οι φήμες για επίθεση κατά αμερικανικών πετρελαιοφόρων τάνκερς και οι εκ νέου προσπάθειες του αμερικανού προέδρου να αποσπάσει ”έγκριση επίθεσης”, ωθούν το αργό πάνω από τα 30 δολάρια.

Άνοδο καταγράφουν για πέμπτη συνεχή ημέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου, εξαιτίας των νέων προσπαθειών του αμερικανού προέδρου να λάβει έγκριση προκειμένου να επιτεθεί κατά του Ιράκ. Γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τη μείωση των προμηθειών σε πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή.

Στη Νέα Υόρκη οι τιμές του αργού πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου σημειώνουν άνοδο κατά 1,14% και διαπραγματεύονται στα 30,07 δολάρια ανά βαρέλι, από 29,91 δολάρια το πρωί. Από την αρχή του έτους η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 50%, εξ αιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ανοδικά κατά 1,12% κινείται και η τιμή του brent στο Λονδίνο, η οποία διαπραγματεύεται στα 28,80 δολάρια ανά βαρέλι. Να υπενθυμίσουμε ότι σε μια εβδομάδα περίπου (18 και 19 Σεπτεμβρίου) αναμένεται η συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου, των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για την αύξηση ή όχι της παραγωγής.

Στην ενίσχυση της τιμής του αργού πάνω από το επίπεδο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, συμβάλει η φημολογία ότι η τρομοκρατική οργάνωση Al Qaeda έχει προγραμματίσει επιθέσεις κατά αμερικανικών πετρελαιοφόρων τανκερς. Στο μεταξύ η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος πιέζει προς τα κάτω την τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 318,30 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v