Φλερτάρει με τα 30 δολάρια το αργό

”Υψηλό” τριμήνου κατέγραψε κατά τη μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευσή του η τιμή του αργού που εκτινάχθηκε στα 30,20 δολάρια ανά βαρέλι (για να υποχωρήσει αργότερα στα 29,61), καθώς οι δηλώσεις Τσένι για τις προθέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά στο Ιράκ πολλαπλασιάζουν τους φόβους για μια άμεση επίθεση.

Πάνω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι βρέθηκε κατά τη μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευσή του η τιμή του αργού πετρελαίου, καταγράφοντας ”υψηλό” τριμήνου, αμέσως μετά τις δηλώσεις Τσένι, που ”φωτογραφίζουν” άμεση επέμβαση στο Ιράκ.

Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας η τιμή του αργού υποχώρησε από τα 30 δολάρια και κυμαίνεται αυτή πέριξ των 29,61 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ και το brent καταγράφει πολύ υψηλές τιμές σημειώνοντας άνοδο 0,61%, με την τιμή του στα 28,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που εκτόξευσε τις τιμές του μαύρου χρυσού, είναι η δήλωση Τσένι ότι ”οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραβλέπουν άλλο τη στάση του Ιράκ που αναζητεί σύμμαχο για τα πυρηνικά της όπλα”. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από όλους ως έμμεση ανακοίνωση της ”φιλοπόλεμης εξωτερικής πολιτικής” του Μπους και ”φωτογραφίζει” σύντομη επίθεση.

Αναλυτές της Commonwealth Bank of Australia, εκτιμούσαν το πρωί ότι σε περίπτωση επίθεσης οι τιμές πετρελαίου –κυρίως του αργού- θα ξεπεράσουν τα 35 ή ακόμη και τα 40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει η Ιρακινή κυβέρνηση με τις εξαγωγές της.

Στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός ακολουθεί έντονα ανοδική πορεία –απόρροια του πολεμικού κλίματος και αυτό- και βρίσκεται στο +1,70% και τα 321,55 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v