Σε υψηλά έτους το πετρέλαιο

Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους διαπραγματεύονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές λόγω των αυξανόμενων φόβων για επικείμενη μαζική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Στα 320 δολάρια ο χρυσός.

Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους διαπραγματεύονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές λόγω των αυξανόμενων φόβων για επικείμενη μαζική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό στόχων από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη.

Όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η απότομη άνοδος των τιμών οφείλεται εν μέρει σε φημολογίες, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα απευθύνει τελεσίγραφο στον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν. Στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου - η οποία έχει ήδη σημειώσει άνοδο κατά ένα τρίτο φέτος λόγω των ανησυχιών για πολεμική σύρραξη – σημειώνει άνοδο κατά 3,43% και διαμορφώνεται στα 28,61 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η τιμή του αμερικανικού αργού στη Νέα Υόρκη σημειώνει άνοδο κατά 2,62% και διαμορφώνεται στα 29,74 δολάρια το βαρέλι.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός ιρακινών θέσεων αεράμυνας από 100 αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη χαρακτηρίστηκε από τον βρετανικό Τύπο ως η μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή της τελευταίας τετραετίας. Η αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα την ίδια μέρα που το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) γνωστοποίησε ότι την προηγούμενη βδομάδα τα επίπεδα των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων αργού υποχώρησαν στο ναδίρ των τελευταίων δεκαεπτά μηνών.

Ανοδικά κινείται και ο χρυσός παρά την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται στα 319,55 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v