Πτωτικές τάσεις για το brent

Ούτε η Βενεζουέλα συμφωνεί με το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, πλην, όμως στην αγορά επικρατούν ελαφρώς πτωτικές τάσεις με την τιμή του brent στο Λονδίνο να διαμορφώνεται στα 27,31 δολάρια.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού συμφωνεί στη διατήρηση του σημερινού επιπέδου παραγωγής, μη εξαιρουμένης και της Σαουδικής Αραβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί υπουργοί πετρελαίου των χωρών μελών του καρτέλ ανέφεραν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την αύξηση της παραγωγής κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002. Η πιθανή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα βοηθήσει στο πάγωμα της τιμής του πετρελαίου η οποία, την περασμένη εβδομάδα, έφτασε τα 30 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά έπειτα από 18 μήνες. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στο καρτέλ, έχει πιέσει για την αύξηση της παραγωγής. Αλλά ο πρόεδρος Τσάβες του οποίου η χώρα έχει σημαντικά οικονομικά προβλήματα όταν ρωτήθηκε για την αύξηση τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ και η Βενεζουέλα δεν θα αποφασίσουν στην Οσάκα την αύξηση του επιπέδου παραγωγής.

Στο μεταξύ πτωτική τάση ακολουθεί στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου και διαπραγματεύεται στα 27,29 δολάρια ανά βαρέλι. Πτωτική πορεία ακολουθεί και η τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 312,38 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v