Ο ΟΠΕΚ θα καθορίσει την ισορροπία στο πετρέλαιο

Η δήλωση του γγ του ΟΠΕΚ, Αλβάρο Σίλβα, από το Γιοχάνεσμπουργκ ότι ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να ”διατηρήσει την ισορροπία” της αγοράς πετρελαίου, δεν φαίνεται να ”ηρεμεί” τις τιμές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και το πρωί της Δευτέρας.

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να βρίσκονται οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και το πρωί της Δευτέρας, παρά τις διαβεβαιώσεις του γγ του ΟΠΕΚ, Αλβάρο Σίλβα, από το Γιοχάνεσμπουργκ, ότι ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να ”διατηρήσει την ισορροπία” στην αγορά.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας το NYMEX διαπραγματεύεται στα 28,98 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει ανοδική κατά 0,06% πορεία, σε σχέση με τις χθεσινές τιμές του, ενώ αντίθετα το brent ξεκίνησε με υποχώρηση 0,05% στα 27,47 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές, εκτιμούν πάντως, ότι ασχέτως με τις κατά καιρούς δηλώσεις αξιωματούχων του καρτέλ, οι τιμές θα αυξηθούν κατά πολύ το γ’ τρίμηνο εάν δεν γίνουν χειροπιαστές κινήσεις από τον ΟΠΕΚ για τη συγκράτησή τους. Τα πράγματα, ωστόσο, για τον Οργανισμό δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα, καθώς τόσο η Βενεζουέλα –δεύτερη σε παραγωγή χώρα- μέσω του προέδρου της Ούγκο Τσάβες, όσο και εκπρόσωποι αραβικών κρατών δήλωσαν την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη απόφαση του καρτέλ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, που θα έριχνε τις τιμές.

Στην αγορά μετάλλων, τώρα, ο χρυσός κινείται με υποχώρηση της τάξεως του 0,40% και την τιμή του στα 312,45 δολάρια ανά ουγκιά, ακολουθώντας τις οριακές μεταβολές στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v