Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές πετρελαίου

Παρά τη μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων αργού παγκοσμίως σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο, την οποία διαπιστώνει η IEA, οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν σταθεροποιητικές τάσεις, σε υψηλά, όμως επίπεδα.

Προτροπή στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να χαλαρώσουν την πολιτική περριορισμών στην παραγωγή τους απηύθηνε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) ζητώντας τους να λάβουν υπόψη τη συνεχή μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων αργού στις βιομηχανικές χώρες.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η IEA προέβη στη διαπίστωση ότι η φετινή χρονιά μοιάζει εκπληκτικά με το 1999, όταν μία απότομη πτώση των επιπέδων των διαθέσιμων αποθεμάτων αργού κατά τους χειμερινούς μήνες συνέπεσε με οικονομική ανάκαμψη για να ωθήσει, το 2000, τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Οι προοπτικές για το 2003 Να υπενθυμίσουμε ότι σε λίγες ημέρες οι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα αποφασίσουν για τη χαλάρωση της σφικτής πολιτικής τους ως προς την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά την τελευταία διετία, εν μέσω εκκλήσεων από πολλά μέλη του καρτέλ να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην παραγωγή.

Η IEA αναθεώρησε προς τα άνω την εκτίμησή της για τη ζήτηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2002 κατά 200.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, κυρίως λόγω της μεγάλης κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ. Διατήρησε, όμως, την εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης στο σύνολο του 2002 στα 220.000 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Η αύξηση αυτή είναι από τις πλέον αναιμικές στην ιστορία.

Η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου σημειώνουν ελαφρά άνοδο 0,17% και διαπραγματεύονται στα 28,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει πτώση 0,20% και διαπραγματεύεται στα 29,67 δολάρια ανά βαρέλι. Πτωτικά. λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος κινείται και η τιμή του χρυσού, η οποία διαπραγματεύεται στα 316 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v