Στα 30 δολ. το αργό- Αναμένεται αύξηση παραγωγής

Στη περιοχή των 30 δολαρίων ανά βαρέλι βρίσκεται για ακόμη μια φορά η τιμή του αργού πετρελαίου, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει αύξηση της παραγωγής έως και κατά 950.000 βαρέλια ημερησίως προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές.

Αγγίζει τα 30 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του αργού το πρωί της Δευτέρας, παρά τις καθησυχαστικές εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να ανακοινώσει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής έως και κατά 950.000 βαρέλια, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού πετρελαίου κυμαίνεται στα 29,99 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει ανοδική κίνηση 0,96%, ενώ αντίθετα, πτωτική πορεία ακολουθεί το brent, η τιμή του οποίου, ωστόσο, συνεχίζει να κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα των 28,63 δολαρίων ανά βαρέλι.

Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών της Merrill Lynch, ο ΟΠΕΚ που συνεδριάζει στις 19 Σεπτεμβρίου στην Οζάκα της Ιαπωνίας, αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 4,4% ή 950.000 βαρέλια ημερησίως, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, καθώς πλέον η αύξηση της τάξεως του 50% που έχουν σημειώσει οι διεθνείς τιμές πετρελαίου από τις αρχές του έτους, δημιουργούν προβλήματα στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Και η ίδια η ΙΕΑ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ”τα παγκόσμια αποθέματα είναι σε ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο” πιέζοντας εμμέσως τον ΟΠΕΚ προκειμένου να αλλάξει την πολιτική του. Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος που τονίζει ότι ενδεχόμενη ανάλογη απόφαση από την πλευρά του καρτέλ, θα αποτελούσε το τέλειο άλλοθι προς τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτεθούν στο Ιράκ, χωρίς να ανησυχούν για τα πετρελαϊκά τους αποθέματα.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός ακολουθεί πτωτική πορεία, υποχωρώντας κατά 0,60%, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 316,45 δολάρια ανά ουγκιά, ακολουθώντας την πτωτική τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v