Απρόθυμος ο ΟΠΕΚ να συγκρατήσει τις τιμές

Η προαναγγελία από στελέχη του ΟΠΕΚ ότι ο Οργανισμός, που συνεδριάζει σήμερα στην Οζάκα της Ιαπωνίας, αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις ημερήσιες ποσότητες παραγωγής πετρελαίου, ανεβάζει εκ νέου τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ είναι αυτή τη φορά υπαίτιος για τη νέα άνοδο των τιμών, μετά την προαναγγελία από στελέχη του ότι το καρτέλ που συνεδριάζει σήμερα στην Οζάκα της Ιαπωνίας, δεν θα αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά στις ημερήσιες ποσότητες παραγωγής πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού καταγράφοντας άνοδο 0,35% κυμαίνεται στα 29,67 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και το brent κινείται με άνοδο 0,56% στα 28,48 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενη απόφαση του καρτέλ να διατηρήσει τις ημερήσιες ποσότητες παραγωγής στα ίδια επίπεδα, που αποτελούν ”χαμηλό” 11 χρόνων, παραβλέποντας τις πιέσεις των καταναλωτών παγκοσμίως, αλλά και άλλων οργανώσεων πετρελαίου (όπως η ΙΕΑ), ενδέχεται να εκτινάξει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Μάλιστα, σχόλιο αναλυτή της HSBC, υπογράμμιζε ”έρχεται χειμώνας και ήδη είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πολέμου, οι τιμές ύστερα και από μια τέτοια απόφαση θα ξεπεράσουν τα 40 δολάρια ανά βαρέλι”.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός κινείται πτωτικά κατά 0,35% πλησιάζοντας τα 319,85 δολάρια ανά ουγκιά, χαμηλότερα από τα επίπεδα των 321 δολαρίων που προσέγγισε χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v