Ο Σαντάμ ρίχνει τις τιμές πετρελαίου

Τη μεγαλύτερη ”βουτιά” των τελευταίων πέντε μηνών κατέγραψε στη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Ν. Υόρκης η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση από πλευράς Ιράκ ότι αποδέχεται τους επιθεωρητές του ΟΗΕ άνευ όρων, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 4,8%.

Βουτιά της τάξεως του 4,8% -τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή υποχώρηση των τελευταίων 5 μηνών- κατέγραψε η τιμή του αργού στη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Ν. Υόρκης, μετά την ανακοίνωση από πλευράς Ιράκ ότι αποδέχεται τους επιθεωρητές του ΟΗΕ άνευ όρων.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 4,8% προσεγγίζοντας τα 28,24 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο το πρωί της Τρίτης βρίσκεται στα 29,67% έχοντας περιορίσει την πτωτική του φορά στο 0,09%, καθώς η απόφαση αυτή του Ιράκ, εγείρει την ανησυχία ότι ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής αφού απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης. Όσον αφορά στο brent ξεκίνησε έντονα πτωτικά πλησιάζοντας τα 27,52 δολάρια ανά βαρέλι.

Η απόφαση του Ιράκ, τονίζουν οι αναλυτές, απομακρύνει λογικά την πιθανότητα μιας άμεσης πολεμικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν, γεγονός που σταδιακά αναμένεται να ”ηρεμήσει” την πετρελαϊκή αγορά αλλά και την τεταμένη κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, σε συνάρτηση πάντα με τις αποφάσεις που θα λάβει ο ΟΠΕΚ μεθαύριο στην Ιαπωνία.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός –απόρροια και αυτό των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλεί η απόφαση του Ιράκ- υποχωρεί κατά 2% πλησιάζοντας τα 315,45 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v