Χαμηλό ενός μήνα για το ευρώ μετά τον ISM στις ΗΠΑ

Η εκτίναξη του δείκτη ISM στις ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, οδήγησε το ευρώ ακόμη χαμηλότερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 14,60 δολάρια (χαμηλό ενός μήνα).

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα διαμορφώνεται στο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, ύστερα από τα ιδιαίτερα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, που αφορούν στην εκτίναξη του ISM.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISM (τάσεων στη μεταποίηση) διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, σημειώνοντας άνοδο στο 57 από το 53,7 του Σεπτεμβρίου.

Το ευρώ, που υποχωρούσε ήδη και κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, διεύρυνε τις απώλειές του, διαμορφούμενο αυτή τη στιγμή στα 14,60 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Δυναμική ήταν η ανάκαμψη του δολαρίου και έναντι του γεν, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 111,02. Ο ανεξάρτητος οίκος ανάλυσης JCF θεωρεί πάντως ότι η τάση του δολαρίου βραχυπρόθεσμα θα είναι ανοδική, καθώς θα ευνοηθεί από τα πολύ καλά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, ενώ η μακροπρόθεσμη του θα είναι πτωτική.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών της Ιαπωνίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε πωλήσεις 2,72 τρισ. γεν κατά την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου-29 Οκτωβρίου, προκειμένου να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία του εγχωρίου νομίσματος.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα επάνω την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας, λόγω της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στο γεν.

Στο μεταξύ, ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, υποστήριξε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική που υιοθετείται από τη Fed εγκυμονεί κινδύνους για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Τα χαμηλά επιτόκια άλλωστε ενθάρρυναν τον κόσμο να δανείζεται περισσότερο, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για την οικονομία.

Εξάλλου, αρνητική πορεία ακολουθεί τώρα το πετρέλαιο ύστερα από τα κέρδη που κατέγραφε στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης, καθώς τόσο οι ρωσικές όσο και οι ιρακινές εξαγωγές, σημείωσαν άνοδο, αντισταθμίζοντας έτσι τις επιδράσεις από τη μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ.

Ειδικότερα, η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή παραγωγής μετά τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών της το Σεπτέμβριο κατά 9%, ενώ οι εξαγωγές του Ιράκ κατέγραψαν άνοδο 20%.

Το brent κινείται στα 27,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το nymex υποχωρεί περί το 0,34% στα 29 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v