Νέα σημαντική άνοδος του ευρώ

Κέρδη σημειώνει για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, απέχοντας οριακά από τα ιστορικά υψηλά του 1,1935. Αρνητικό το κλίμα για το δολάριο λόγω της πτώσης της Wall Street, θετικό για το ευρώ λόγω νέων ”φραστικών παρεμβάσεων” από μέλη της ΕΚΤ.

Λιγότερο από ένα σεντ απέχει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα ιστορικά υψηλά του 1,1935 δολ., καθώς κινείται ανοδικά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση.

Αφορμή για ρευστοποιήσεις στο αμερικανικό νόμισμα δίνει η εντύπωση ότι η αμερικανική ηγεσία, παρά τις επιβεβαιώσεις περί διατήρησης της πολιτικής του ισχυρού δολαρίου, επιθυμεί ένα αδύναμο δολάριο, προκειμένου να εξομαλύνει τις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας.

Χθες ο υπουργός Oικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, δήλωσε στο Chicago Board of Trade ότι διατηρεί την άποψή του για την πολιτική του ”σκληρού” δολαρίου και ότι η αγορά συναλλάγματος πρέπει να είναι αυτή που θα καθορίζει την πορεία των ισοτιμιών.

Τροχοπέδη για την πορεία του δολαρίου αποτελούν επίσης και οι προβλέψεις του Λευκού Οίκου σχετικά με την περαιτέρω διόγκωση του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση του ευρώ παίζει και το ράλι που σημειώνεται στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, λόγω των πιέσεων των χρηματιστηρίων, αλλά και οι φραστικές παρεμβάσεις μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ανατίμησή του.

Χθες ο αποχωρών επικεφαλής της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ιδιαιτέρως για το 2004 και το 2005, κάνοντας λόγο ακόμη και για ρυθμούς της τάξεως του 2,5%.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 1,1830, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά στα 1,1847, ενώ η ισοτιμία δολαρίου/γεν κινείται στην περιοχή των 109,67.

Στην αγορά του χρυσού η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 387,6 δολ. η ουγκιά, ενισχυμένη κατά 1,60 δολ., τόσο λόγω των πιέσεων που δέχεται η Wall Street όσο και λόγω της πτώσης του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v