Κέρδη για το δολάριο έναντι ευρώ και γεν

Κέρδη σημειώνει το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γεν. Έντονες είναι οι φήμες στην αγορά συναλλάγματος για νέες πωλήσεις γεν από την BoJ. Δεν βλέπει διάρκεια στην πτώση του δολαρίου, υπό προϋποθέσεις όμως, o Ernst Welteke, όπως δήλωσε στο Bloomberg.

”Δεν βλέπω διάρκεια στην πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, σε περίπτωση που μειωθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ”, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank, Ernst Welteke, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Ας σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα ιστορικά υψηλά ελλείμματα των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Welteke είχε προσθέσει ότι τα εν λόγω ελλείμματα αποτελούν όντως λόγο ανησυχίας.

Σε ό,τι αφορά στο ευρώ, ο κ. Welteke επισήμανε ότι η πρόσφατη ανατίμησή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος βρίσκεται εντός ενός αποδεκτού ορίου. Άλλωστε, δήλωσε ο ίδιος, η ισοτιμία βρίσκεται κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της.

”Αν όμως παρατηρηθούν εξάρσεις, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στην παραγωγή της περιοχής, ασκώντας κατ΄ επέκταση πιέσεις και στην παγκόσμια οικονομία”, υπογράμμισε ο κ. Welteke.

Ο κ. Welteke δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης 0,2% περίπου, στο γ΄ τρίμηνο, μετά από δύο συνεχή τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης.

H ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1630, παρ’ όλο που νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμη και στα 1,1590. Θετικό αντίκτυπο στην πορεία του δολαρίου είχε και η χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs, η οποία προέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 6% για την αμερικανική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο. Πρόκειται για τους ταχύτερους ρυθμούς των 4 τελευταίων ετών.

Η ισοτιμία δολαρίου/γεν αυτή την ώρα διαμορφώνεται στα 109,90, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των 3,5 τελευταίων μηνών.

Το δολάριο βρίσκει στήριγμα στις προσδοκίες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως τουλάχιστον αναμένεται να δείξουν εντός της εβδομάδος πολλά μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και εταιρικά, εκτιμούν αναλυτές.

Έντονη πάντως είναι η φημολογία στην αγορά συναλλάγματος ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) προχώρησε σε πωλήσεις γεν στην περιοχή των 108,90.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v