Οι προσδοκίες για macro-εταιρικά ωθούν το δολάριο

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου μήνα σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου, τόσο λόγω προσδοκιών για δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας όσο και λόγω των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Wim Duisenberg. Η επίσκεψη Bush στο Τόκιο επηρεάζει εντόνως την ισοτιμία δολαρίου-γεν.

Τη μεγαλύτερη ημερησία πτώση του τελευταίου μήνα καταγράφει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς είναι έντονες οι προσδοκίες των traders ότι τόσο τα αποτελέσματα πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων όσο και κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, που θα ανακοινωθούν την εβδομάδα αυτή, θα καταδείξουν ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά.

Ανάμεσα στα macro που θα ανακοινωθούν βρίσκονται οι λιανικές πωλήσεις (οι οποίες αποτελούν ένδειξη για τις καταναλωτικές δαπάνες που με τη σειρά τους πυροδοτούν το 10% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας), αλλά και ο δείκτης μεταποίησης Empire State.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,17, φτάνοντας στα 1,1662 δολάρια αντίστοιχα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, είχε δηλώσει ότι η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ αλλά και του πετρελαίου δεν πρόκειται να αλλάξουν τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο κ. Duisenberg επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole/24 Ore, προέτρεψε τα ασιατικά κράτη να επιτρέψουν την ”ευελιξία” των νομισμάτων τους, προσθέτοντας ότι ο όρος ”ευελιξία” κατά τη διάρκεια του G7 αφορούσε στα ασιατικά κράτη κι όχι στην Ευρωζώνη.

H ισοτιμία δολαρίου/γεν αυτή την ώρα κινείται στην περιοχή των 108,77. Κρίσιμο σημείο για την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται το 108,30 όπως εκτιμούν αναλυτές.

Την εβδομάδα αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος George Bush θα επισκεφτεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Junichiro Koizumi, στον οποίο εκτιμάται ότι θα ζητήσει περιορισμό των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος με στόχο την αποδυνάμωση του γεν.

Αισιόδοξος ήταν σήμερα και ο Ιάπωνας αξιωματούχος κ. Takenaka, ο οποίος προέβλεψε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας θα ανέλθουν στο 0,5%-1% το 2003.

Στην αγορά του πετρελαίου η τιμή του ”μαύρου χρυσού” υποχωρεί κατά 31 σεντς, φτάνοντας το Brent στα 29,89 δολ. το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v