Κοντά στα ιστορικά υψηλά το ευρώ-δολάριο

Ενα σεντ χαμηλότερα βρίσκεται η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου από τα ιστορικά υψηλά της (1,1935), καθώς ξεπέρασε σήμερα το όριο του 1,1830. Στα χαμηλά τριετίας διαμορφώνεται το δολάριο έναντι του γεν, ύστερα από πληθώρα φραστικών παρεμβάσεων από Ευρωπαίους και Ιάπωνες αξιωματούχους, στον απόηχο και του G7. Ήπιες πιέσεις για ευρωαγορές.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται το δολάριο, τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γεν, καθώς είναι έκδηλη η εντύπωση στην αγορά συναλλάγματος ότι οι εκπρόσωποι των 7 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G7), μετά και τη σύνοδο που είχαν προσφάτως, τάχθηκαν υπέρ της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος.

Αλλωστε ένα αδύναμο δολάριο εξυπηρετεί, όπως και οι ίδιοι τόνισαν, στην αποκατάσταση των ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στην χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Στην εκτίναξη της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου κοντά στα ιστορικά υψηλά συνέβαλαν και οι χθεσινές και προχθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του προέδρου της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, αλλά και του κ. Zalm, υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, σχετικά με το ”αναπόφευκτο” της κάμψης του δολαρίου.

Νωρίς τα ξημερώματα ο Ιάπωνας αξιωματούχος, κ. Mizoguchi, δήλωσε ότι ”παρατηρούνται κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος που οδηγούν το δολάριο σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ, αλλά και άλλων νομισμάτων”.

Αντίθετα ωστόσο με το γενικότερο κλίμα των ”φραστικών” παρεμβάσεων υπέρ της πτώσης του δολαρίου τοποθετήθηκε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ernst Welteke, που επισήμανε ότι ”οι συνέπειες από την ανατίμηση του ευρώ προσφέρουν λόγους ανησυχίας”, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση των G7 δεν αποσκοπούσε στην πτώση του δολαρίου.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,1831, ενώ του δολαρίου/γεν στο 109,50, κοντά στα χαμηλά τριετίας.

Στο μέτωπο του πετρελαίου η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κατά 17 σεντς, κλείνοντας στα 30,24 δολ. το βαρέλι.

Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, δήλωσε ότι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, όπως είναι η Ρωσία, η Νορβηγία και το Μεξικό, που δεν είναι παράλληλα μέλη του οργανισμού, πρέπει να συνεργαστούν με το καρτέλ για τη μείωση της παραγωγής, προκειμένου έτσι να αντισταθμιστεί η αύξηση της παραγωγής από το Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v