Μικρή ενίσχυση του δολαρίου- κέρδη για brent

Περιορισμένη ισχυροποίηση εμφανίζει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ και του γεν μετά τις πωλήσεις ιαπωνικού νομίσματος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Πτωτικά κινείται ο χρυσός, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνει η τιμή του brent, εν μέσω φημών για νέα μείωση της παραγωγής από το 2004.

Περιορισμένη ενίσχυση καταγράφει το δολάριο έναντι του ευρώ και του γεν, λόγω κυρίως των ανώδυνων μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και των πωλήσεων αμερικανικού νομίσματος, στην οποία προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Παρ’ όλά αυτά η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου διατηρείται στο εύρος των 1,1685- 1,17 δολ., στα 1,1689 δολ.- επίπεδο που δεν φαίνεται να εκπλήσσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε το αμετάβλητο των επιτοκίων στο 2%, ο κ. Β. Ντούιζεμπεργκ επανέλαβε τη θέση ότι ”δεν υπάρχει επίπεδο το οποίο να μπορεί να χαρακτηριστεί κατάλληλο για το ευρώ. Μεσομακροπρόθεσμα, τα επίπεδα του ευρώ πρέπει να αντανακλούν τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας”.

Ο ίδιος, στην τελευταία του συνεδρίαση ως πρόεδρος της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τον πληθωρισμό ο οποίος εκτιμάται στα επίπεδα του 2% ή λίγο χαμηλότερα.

Αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, είπε πως επιμένει στην θετική του εκτίμηση για το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ προέβλεψε πως η θετική τάση θα ισχυροποιείται βαθμιαία το 2004.

Στα επίπεδα των 110,54 γεν ανά δολάριο προχώρησε σύμφωνα με αναλυτές η BoJ στην πώληση μεγάλου αριθμού γεν, για λογαριασμό μάλίστα του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας. Το αποτέλεσμα ήτα η ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος κατά 1 ολόκληρο γεν. Αυτή την ώρα, ένα δολ. αγοράζει 110,84 γεν.

Ανοδικά κινείται η τιμή του brent, μετά της δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, περί της ανάγκης να αυξηθεί η τιμή στόχος του ΟΠΕΚ για την αξία του μαύρου χρυσού. Ενισχυτικά των δηλώσεων Τσάβεζ λειτουργεί εξάλλου η φημολογία περί νέας περικοπής της παραγωγής στην αρχή του 2004. Η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 28,28 δολ. ανά βαρέλι (+1,9%), ενώ αυτή του Nymex στα 29,85 δολ. ανά βαρέλι.

Εξάλλου, μικρή υποχώρηση εμφανίζει η τιμή του χρυσού, στα επίπεδα των 382,45 δολ.ανά ουγκιά, καθώς επηρεάζεται από την γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί για το δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v