Κέρδη για το ευρώ μετά τις δηλώσεις Vanhala

Πάνω από την περιοχή του 1,17 εκτινάχθηκε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του Matti Vanhala, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να ”συμβιβαστούν” με την ανατίμηση του ευρώ και ότι οι ισοτιμίες δεν αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για την ανάκαμψη των οικονομιών.

Το παράδειγμα των Ιαπώνων φαίνεται πως ακολουθούν σε επίπεδο φραστικών ”παρεμβάσεων” και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως φάνηκε σήμερα μέσα από τις δηλώσεις του Matti Vanhala (στο πλαίσιο συνέντευξης στο Ελσίνκι), μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να ”συμβιβαστούν” με την ανατίμηση του ευρώ και ότι οι ισοτιμίες δεν αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για την ανάκαμψη των οικονομιών.

η αύξηση των κερδών για το ευρώ μετά από αυτή τη δήλωση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να εκτιναχθεί στα 1,1714 από 1,1660 που κυμαινόταν λίγες ώρες πριν.

Ο κ. Vanhala τόνισε ότι η ΕΚΤ ανησυχεί πολύ λιγότερο για την ανατίμηση του ευρώ απ’ ό,τι οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί. Πιο σημαντικό δε κατά τον ίδιο είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη όλων στην οικονομική πολιτική.

Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε τονίσει ότι το ευρώ εγκυμονεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Ο κ. Vanhala προέβλεψε επίσης ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% για την Ευρωζώνη το 2004, οι οποίοι θα ευνοηθούν και από την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Στο μέτωπο του τιμαρίθμου, ο ίδιος προεξόφλησε την υποχώρησή του κάτω από το όριο του 2% του χρόνου, επισημαίνοντας όμως ότι η ανατίμηση του ”μαύρου χρυσού” ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αργά χθες το βράδυ και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, Vitor Constancio, είχε υπογραμμίσει ότι η στροφή στις συναλλαγματικές ισοτιμές δεν πρόκειται να αλλάξει την προοπτική των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Η ισοτιμία δολαρίου/γεν διαμορφώνεται στα 109,51. Στην αγορά του χρυσού η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινείται στα 381,5 υποχωρώντας κατά 10 σεντς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v