Τα σενάρια αύξησης των επιτοκίων ωθούν τη στερλίνα

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, λόγω των ”μεγάλων” προσδοκιών των παραγόντων της αγοράς συναλλάγματος, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει τον ”χορό” των αυξήσεων των επιτοκίων.

Στα υψηλότερα επίπεδα των 5 τελευταίων ετών εκτινάχθηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα 1,7062 δολάρια.

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε για το βρετανικό νόμισμα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες των παραγόντων της αγοράς συναλλάγματος, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) θα είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου (Fed, EKT) που θα ανοίξει τον ”χορό” των αυξήσεων των επιτοκίων.

Αυτή η αντίληψη προέκυψε μετά από την πρόταση 4 από τα 9 μέλη της ΒοΕ να αυξηθούν τα επιτόκια αντί να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, όπως τουλάχιστον αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση των μελών της.

Στο μεταξύ, στην αρχή της εβδομάδος, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο κ. Liebscher δήλωσε το δολάριο υποχωρεί κυρίως έναντι του ευρώ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ίσως θα έπρεπε κι άλλα νομίσματα χωρών που διαθέτουν πλεονάσματα (έναντι ελλειμμάτων των ΗΠΑ) να αρχίζουν σταδιακά να ανατιμώνται έναντι του δολαρίου.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, κ. Dodge, o οποίος επεσήμανε ότι ο κ. Greenspan προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου των ΗΠΑ θα ανέλθουν στο 6% και στο 4% στο δ΄ τρίμηνο.

Η αντίδραση του δολαρίου στην απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ήταν αρνητική, σε μια ημέρα που εκτός των άλλων ανακοινώθηκαν πολύ θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Θετική επίσης ήταν και η πορεία της Wall Street μετά την απόφαση της Fed.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 1,1710 ενώ του δολαρίου-γιεν στα 108,03, φτάνοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των 3 τελευταίων ετών. Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία. Επικριτικές ήταν σήμερα και οι δηλώσεις του Ότμαρ Ίσινγκ της ΕΚΤ σχετικά με τα υψηλά ελλείμματα των ΗΠΑ.

Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου παραμένει αμετάβλητη στα 383,10 δολάρια η ουγκιά ενώ του πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 18 σεντς αγγίζοντας τα 28,22 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v