Οι ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται πιο κοντά στην υλοποίηση μεγάλου προγράμματος αγοράς ομολόγων, πιέζουν το ευρωπαϊκό νόμισμα σε χαμηλό εννέα ετών έναντι του δολαρίου.
Το ευρώ υποχώρησε κάτω και από το 1,19 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2006, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στο 1,1952 δολ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ευρώ είχε ήδη ξεκινήσει την πτώση του από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έδωσε το πιο ξεκάθαρο σήμα μέχρι στιγμής ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, ενώ οι πιέσεις εντείνονται λόγω των ανησυχιών που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου δεν θεωρείται απίθανο να κερδίσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά της λιτότητας.
«Οι λόγοι για να πουλήσουμε ευρώ ήταν αρκετά ξεκάθαροι το Σαββατοκύριακο: Ο Ντράγκι ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στο QE και οι ανησυχίες αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα βαθαίνουν», σχολίασε ο Sean Callow της Westpac Banking Corp.
«Το ευρώ παρέμεινε εκτός εύνοιας καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι λεπτομέρειες αναφορικά με την επερχόμενη ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα οριστικοποιηθούν ακόμα και στις 22 Ιανουαρίου», ανέφερε η Sharon Zollner, οικονομολόγος της ANZ Bank New Zealand, σε σημείωμά της προς τους πελάτες της.
Από την πλευρά του, ο Daisaku Ueno της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ανέφερε πως η Γερμανία αρχίζει να υπονοεί ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ και «αυτές οι αβεβαιότητες βρίσκονται πίσω από τα risk-off trades».
Σημειώνεται ότι το ευρώ κατέγραψε πτώση 0,3% την περασμένη εβδομάδα, και είναι το νόμισμα με την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων 10 ανεπτυγμένων χωρών που παρακολουθούν οι δείκτες του Bloomberg.