Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χρονιά του δολαρίου με κέρδη 12% το 2014

Το 2014 το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο σχεδόν δέκα ετών. Οι κινήσεις των κεντρικών τρπαεζών που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά συναλλάγματος. Στα 1,2153 δολ. κινείται το ευρώ.

Με βήμα σημειωτόν κινείται η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, κοντά στην περιοχή των 1,2150 δολ. μετά την κάθετη πτώση του έτους. Συγκεκριμένα, το ευρώ κλείνει το 2014 καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2005 και κοντά σε χαμηλό 29 μηνών έναντι του δολαρίου καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 5% το τρίτο τρίμηνο) έχει δηλώσει πως θα κάνει υπομονή για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία, δέχεται έντονες πιέσεις να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου. Μέχρι τότε το ευρώ υποχωρεί στα 1,2152 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου καταγράφει κέρδη 12% για το 2014 που είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 2005 και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v