Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από το 1,25 δολ. το ευρώ

Ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου. Στροφή των επενδυτών προς το γεν. Νέα «βουτιά» για το ρωσικό ρούβλι παρά την αύξηση των επιτοκίων από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων ενισχύεται το γεν έναντι του δολαρίου καθώς η τιμή του πετρελαίου "βουλιάζει" και το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι το ιαπωνικό νόμισμα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ρωσικό ρούβλι χάνει συνολικά 55% σε σχέση με το δολάριο εντός του 2014 παρόλο που η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998.

Επιπλέον το δολάριο υποχωρεί σε σχέση με το ευρώ καθώς σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed, από την οποία οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Wells Fargo, Eric Viloria, "Το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο είναι τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Συνέπεια τούτου σε περιόδους αβεβαιότητας –όπως τώρα- ενισχύονται». Αναφορικά με το ρούβλι ανέφερε: «Η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δε βοήθησε το εθνικό νόμισμα».

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται 1,2% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 116,43 αφού πρώτα είχε κινηθεί ανοδικά έως τα 115,57, σε υψηλό αντίστοιχο της 17ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, το γεν σημειώνει άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ στα 145,76 ενώ χθες είχε ενισχυθεί 1%.

Το δολάριο υποχωρεί 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,2513.

Επιπλέον το ρωσικό ρούβλι καταγράφει πτώση 13% έναντι του δολαρίου στα 73,10. Σημειώνεται ότι λίγο μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει το επιτόκιο στο 17%, το ρωσικό ρούβλι ενισχυόταν έως και 9,8% στα 58,15.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v