Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με χαμηλό 2 ετών φλερτάρει το ευρώ

Κάτω από τα 1,22 δολ. τελεί υπό διαπραγμάτευση το ευρώ καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Ο φόβος για εμπόδια στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και για την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Κοντά σε χαμηλό δύο ετών και κάτω από τα 1,22 δολ. παραμένει το ενιαίο νόμισμα μετά το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας στη βουλή που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,2189 δολ, ενώ στις 23 Δεκεμβρίου είχε αγγίξει τα 1,2165 δολ. που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: «Εάν δεν εκλεγεί σήμερα πρόεδρος, μπορεί να φέρει τον αντιμνημονιακό Σύριζα που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, απειλώντας την σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και την εκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.»

Είναι επίσης σαφής η στροφή των επενδυτών στις «ασφαλείς» τοποθετήσεις. Έτσι, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας οδηγούνται σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,565%

Πιέσεις ασκούνται στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών τίτλων άγγιξαν το 2,01% και 1,71% αντίστοιχα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v