Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 4,5 ετών το ευρώ στο 1,2039 δολ.

Νέες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Ενισχύεται το δολάριο καθώς εντείνονται οι φήμες ότι η Fed θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων την ώρα που οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες επικεντρώνονται σε πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα το δολάριο κινείται ανοδικά έναντι όλων των υπολοίπων (16 στο σύνολο) ισχυρών νομισμάτων. Το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό 4,5 ετών μετά την προειδοποίηση του Μάριο Ντράγκι για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Saxo Bank, John Hardy, «Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα στις διεθνείς αγορές. Περιμένουμε να δούμε πότε θα προγραμματιστεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed καθώς και πότε θα ληφθεί η απόφαση για την έναρξη προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ».

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg ενισχύεται 0,7% στις 1.138,23 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο δείκτης οδεύει για το υψηλότερο κλείσιμο από τον Μάρτιο του 2009.

Επιπλέον το δολάριο κινείται ανοδικά 0,5% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2039 αφού πρώτα είχε ανέλθει έως το 1,2035, σε υψηλό Ιουνίου 2010.

Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί 0,7% έναντι του δολαρίου στα 120,59 γεν.

Το ευρώ ενισχύεται 0,2% σε σχέση με το γεν στα 145,18.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v