Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό επτά ετών το δολάριο έναντι του γεν

Σε ανοδική πορεία παραμένει το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ και του γεν όσο και έναντι των νομισμάτων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως της Ρωσίας και της Νορβηγίας.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg ανήλθε σε υψηλό πέντε ετών λίγο πριν την ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ που αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για σφικτή νομισματική πολιτική, την ώρα που Ευρώπη και Ιαπωνία προχωρούν σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το δολάριο ενισχύεται σε υψηλό επτά ετών έναντι του γεν εν αναμονή των στοιχείων απασχόλησης την Παρασκευή στις ΗΠΑ που προβλέπεται να δείξουν αύξηση άνω των 200.000 στις νέες θέσεις εργασίας για δέκατο μήνα.

Το ρωσικό ρούβλι και νορβηγική κορόνα υποχωρούν αισθητά για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς η τιμή του πετρελαίου καταγράφει νέα πτώση άνω του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, υποστήριξε ότι η μείωση στην τιμή του πετρελαίου αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία. Το ίδιο ωστόσο δεν μπορούν να υποστηρίξουν οι κεντρική τραπεζίτες σε Ρωσία και Νορβηγία, χώρες που η οικονομία τους εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg ενισχύεται 0,6% στις 1.110,05 μονάδες, σε υψηλό αντίστοιχο του Μαρτίου 2009. Σημειώνεται ότι ο δείκτης έχει κινηθεί ανοδικά 8,9% το 2014.

Επιπλέον το δολάριο κινείται υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2409 και αντίστοιχα ενισχύεται 0,7% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 119,28, σε υψηλό Αυγούστου 2007.

Παράλληλα το γεν υποχωρεί 0,2% σε σχέση με το ευρώ στα 147,95.

Το ρωσικό ρούβλι συνεχίζει την καθοδική του πορεία έναντι του δολαρίου καθώς σημειώνει πτώση 3,6% στα 53,084 (σε νέο ιστορικό χαμηλό) μετά τη δήλωση αξιωματούχου στη Ρωσία ότι η χώρα κινδυνεύει να μπει σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009.

Αντίστοιχα η νορβηγική κορόνα υποχωρεί 0,9% σε σχέση με το δολάριο στα 6,9994, σε χαμηλό Μαρτίου 2009.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v