Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη βουτιά για το ρούβλι από την κρίση του 1998

Η κάθετη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού σε συνδυασμό με τις κυρώσεις, δημιουργούν εκρηκτικό συνδυασμό για το ρωσικό νόμισμα. Καταγράφει πτώση 8,24% έναντι του δολαρίου και 40% από τις αρχές του έτους.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ρούβλι καθώς συνεχίζεται η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου και ενώ τροφοδοτούνται δυσμενή σενάρια για τις επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το ρούβλι καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του 1998 καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 53,54 έναντι του δολαρίου σημειώνοντας απώλειες 8,24% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Από τις αρχές του έτους, το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί κατά 40%.

Το πρόβλημα για τη Ρωσία είναι διπλό, καθώς τα δημόσια έσοδα πλήττονται από την αλλαγή των δεδομένων στην ενεργειακή αγορά αλλά και από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Σημειώνεται ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντιστοιχούν σχεδόν στο 70% των ρωσικών εξαγωγών

Η κάθετη πτώση του νομίσματος εντείνει τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, την πρώτη μετά τις 10 Νοεμβρίου – όταν κατήργησε το εύρος διαπραγμάτευσης του νομίσματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v