Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά βήματα ανόδου για το δολάριο

Η προσοχή στρέφεται στο Μάριο Ντράγκι και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Περιορισμένες οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος καθώς οι επενδυτές περιμένουν στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και την κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg ενισχύεται κατά 0,2% στα 1.106,15. Σημειώνεται ότι στις 28 Νοεμβρίου, ο δείκτης δολαρίου είχε βρεθεί σε υψηλό 5ετίας, το 1.106,90, ενώ για το έτος καταγράφει άνοδο 8,5% που είναι τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη για το αμερικανικό νόμισμα από το 2008.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2% στα 1,2442 δολ. ενώ το ιαπωνικό νόμισμα κατά 0,4% στα 118,91 γεν έναντι του δολαρίου.

Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που παίζουν βαρύνοντα ρόλο στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Επίσης, την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Μάριο Ντράγκι έχει επαναλάβει προσφάτως τη δέσμευση «whatever it takes» για τον πληθωρισμό, προσθέτοντας μάλιστα την φράση «το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη απογοητεύουν με υποχώρηση των δεικτών ΡΜΙ και του πληθωρισμού στο 0,3%. Όμως, ο Vitor Constâncio, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα, είπε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση – που είναι και το ζητούμενο για τις αγορές – θα ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v