Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξανεμίζονται τα κέρδη στις ευρωαγορές

Ο προβληματισμός για την οικονομία αλλάζει το κλίμα στις αγορές. Περιορίζονται τα κέρδη για τους δείκτες. Πτώση σε Μαδρίτη και Λισσαβόνα. Τα βλέμματα στη συνάντηση Merkel-Hollande. Διστακτικά τα futures της Wall.

Αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά τα στοιχεία για τους δείκτες ΡΜΙ ευρωζώνης που υποδεικνύουν ύφεση της τάξεως του 0,6%. Τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν ενώ οι δείκτες Ισπανίας και Πορτογαλίας γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο. Η προσοχή των αγορών επικεντρώνεται τώρα στη συνάντηση της Angela Merkel και του Francois Hollande, ενώ αίσθηση προκαλούν οι σκληρές δηλώσεις Schaeuble.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,2% στις 7.031 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,134% στις 3.466 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,40% στις 5.797 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,48% στις 7.307 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,95% στις 4917 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,16% στις 15.185 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα, κοινοποιήθηκαν οι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ευρωζώνη, που υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη δεύτερη ύφεση μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών. Και ενώ οι ειδήσεις για την οικονομία δεν είναι ευοίωνες, οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας ούτε για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση Merkel - Hollande, το Βερολίνο προσπαθεί να κατεβάσει τις προσδοκίες δηλώνοντας πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δηλώνει ρητά πως "το να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα δεν είναι η λύση"

Αρχικά οι αγορές, στηρίχθηκαν από τα σενάρια για κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα πρακτικά της Fed, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, "πολλά στελέχη της κεντρικής τράπεζας κρίνουν ότι επιπλέον μέτρα νομισματικής στήριξης θα είναι απαραίτητα σε περίπτωση όπου δεν υπάρξουν σύντομα ενδείξεις ισχυρής και σταθερής ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ".

Οι ελπίδες δεν αφορούν μόνο την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan δήλωσε πως επί τάπητος βρίσκονται όλα τα μέσα της νομισματικής πολιτικής, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες κινήσεις. Άλλωστε, τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη δεν ήταν αισιόδοξα. Ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε τον Αύγουστο στο 47,8 -που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011- από 49,5 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v