Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Πτώση 1,6% για Μαδρίτη. Στο στόχαστρο τράπεζες και μεταλλευτικές. Στο επίκεντρο τα σενάρια για διεθνή οικονομία και κεντρικές τράπεζες. Τα βλέμματα στις συναντήσεις Σαμαρά.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς το θέμα της διεθνούς επιβράδυνσης επανέρχεται στο προσκήνιο και ενώ κορυφώνεται η αγωνία για το ελληνικό ζήτημα λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Juncker - Σαμαρά.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,91% στις 7.024 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,82% στις 3.484 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8% στις 5.810 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,59% στις 7.424 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,65% στις 4.938 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,73% στις 15.2193 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να κλείνει μάλιστα σε χαμηλό 3ετίας.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη σημερινή συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurοgroup, αλλά και στην αυριανή συνάντηση της Angela Merkel με τον Francois Hollande με βασικό θέμα στην ατζέντα… την Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, στο στόχαστρο βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος: η HSBC Holdings να υποχωρεί 1,1%, η Standard Chartered 1,3%, η Barclays 1,8%, η Commerzbank 1,7% και η Deutsche Bank 1,1%.

Υπό πίεση βρίσκεται και ο μεταλλευτικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,4%. Η BHP Billiton καταγράφει πτώση 1,8% καθώς ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 35%.

Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, αναζητώντας ενδείξεις για το εάν και πότε θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και σχόλια αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία.
Από την Ασία, πάντως, οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας αιφνιδιαστικά γύρισε στο κόκκινο με μείωση εξαγωγών 8,1% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Μόνο προς την ευρωζώνη, οι εξαγωγές μειώθηκαν 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v