Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Δειλή άνοδος για τους περισσότερους δείκτες. Κέρδη για τράπεζες. Πιέσεις στις μεταλλευτικές. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές. Τα βλέμματα στην καυτή ευρωπαϊκή ατζέντα της εβδομάδας και την ΕΚΤ.

Δείλα βήματα ανόδου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων αυτής της εβδομάδας για το μέλλον της ευρωζώνης. Παράλληλα, συγκεχυμένη είναι η εικόνα ως προς τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο "μέτωπο" της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,37% στις 7.067 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,06% στις 3.486 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,31% στις 5.852 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,32% στις 7.5849 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,96% στις 4.956 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,571% στις 15.210 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο κλάδος των βασικών πόρων δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις με υποχώρηση 1% καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων κινούνται πτωτικά. Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,5%. Ξεχωρίζει η μετοχή της ιταλικής Banco Popolare που ενισχύεται κατά 6,2% και της γαλλικής Societe Generale με κέρδη 1,3%..

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η ΕΚΤ αναμένεται να θέσει πλαφόν στα spreads των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι κινήσεις των κερδοσκόπων. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων, ενώ και η Bundesbank εξέφρασε τις ενστάσεις της.

Πέραν των εξελίξεων αναφορικά με τις κινήσεις της ΕΚΤ, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Οι αγορές αναμένουν την επίσκεψη του Jean Claude Juncker στην Αθήνα, τη συνάντηση Merkel-Hollande όπως και τις συναντήσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, πάντως οι αναλυτές αναθεωρούν τα σενάριά τους αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, θεωρώντας πλέον ως πιθανότερη έκβαση την παρομονή της χώρας στην ευρωζώνη, καθώς αποδεικνύεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v