Βουτιά σε Ισπανία και Ιταλία - Πτώση 2% για DAX

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές με τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα. Πτώση μεγαλύτερη του 3% για Μαδρίτη και Μιλάνο. Νέα βουτιά στις τραπεζικές μετοχές. Σε χαμηλό 4 μηνών για το ευρώ κάτω από το 1,29 δολ.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ ομοβροντία δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Σε χαμηλό 4 μηνών το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς άγγιξε το 1,2873 δολ. 

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2% στις 6.433 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,43% στις 3.053 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1,68% στις 5.482 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικος ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 3% στις 6.785 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,33% στις 5.110 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,85% στις 13.644 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι εξελίξεις στην Αθήνα, η βαριά ήττα της Angela Merkel στις εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, αλλά και οι ανησυχίες για τις τράπεζες της Ισπανίας είναι μερικοί από τους παράγοντες που προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές. Το Σαββατοκύριακο, άλλωστε, υπήρξε μπαράζ δηλώσεων κυρίως από αξιωματούχους της ΕΚΤ που αναγνωρίζουν -ή μάλλον προειδοποιούν- για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το αποτέλεσμα είναι να δέχονται έντονες πιέσεις οι τραπεζικές μετοχές. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης του STOXX Europe 600 καταγράφει πτώση 2,4%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Banco Santander υποχωρεί κατά 2,6%.

Επίσης, η ING Groep καταγράφει βουτιά 3% καθώς δημοσιεύματα φέρουν τις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές να επανεξετάζουν τη στήριξη του χρηματοοικονομικού οργανισμού από την ολλανδική κυβέρνηση.

Πιέσεις δέχεται και κλάδος των βασικών πόρων καθώς επικρατεί προβληματισμός και για την πορεία της διεθνούς ανάπτυξης. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δείχνει αυτόν τον προβληματισμό. Η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχωρεί 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v