Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Στο στόχαστρο οι τράπεζες μετά τα σοκαριστικά "λάθη" της JPMorgan. Έντονη νευρικότητα για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία. Πιέσεις και στα futures της Wall.

Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο. Η σοκαριστική ομολογία της JPMorgan Chase για ζημίες 2 δισ. δολ. από «λάθη και προχειρότητες», όπως και η βουτιά των κερδών της Credit Agricole, επηρέασαν αρνητικά τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Πόσο μάλλον, όταν η αγορά αναμένει με ανυπομονησία το σχέδιο της Ισπανίας για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,48% στις 6487 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,94% στις 3100 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,60% στις 5510 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,98% στις 6976 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,35% στις 5167 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,54% στις 13.926 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 1,7%, ενώ η μετοχή της HSBC Holding καταγράφει πτώση 2,2%.

Η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην Ελλάδα, καθώς συνεχίζεται η ομοβροντία από Ευρωπαίους αξιωματούχους που προειδοποιούν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει σήμερα ο Wolfgang Schaeuble, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.

Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα και το σχέδιο της Ισπανίας ως προς τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, αλλά και τις αποφάσεις της Κομισιόν για το εάν θα δοθεί "περίοδος χάρητος" στην κυβέρνηση Rajoy για τη μείωση του ελλείμματος.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία για την Κίνα εντείνουν τον προβληματισμό ως προς την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Κατά συνέπεια, πτωτικά κινείται και ο μεταλλευτικός κλάδος. Η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 1,7% και της BHP Billiton κατά 1.5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v