Θετικό γύρισμα στις αγορές του Νότου

Οι περισσότεροι δείκτες σβήνουν τις μεγάλες απώλειες με τις οποίες αντέδρασαν αρχικά στα αποτελέσματα του εκλογικού Σ/Κ. Πεισματικά αρνητική παραμένει η Φρανκφούρτη. Μικρή διόρθωση στα futures Wall.

Σβήνουν το μεσημέρι τις μεγάλες απώλειες με τις οποίες αντέδρασαν στα αποτελέσματα του εκλογικού Σ/Κ στην Ευρώπη οι περισσότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, αν και η Φρανκφούρτη παραμένει αρνητική.

Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα και την Γαλλία, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας, προκάλεσαν αρχικά έντονες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30, ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση μεγαλύτερη του 2,2.

Το μεσημέρι ωστόσο οι δείκτες περιόρισαν τις απώλειες και αρκετοί «γύρισαν» σε θετικά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και ο CAC στο Παρίσι.

Η ανάκαμψη των κλάδων πρώτων υλών και κατασκευών «οδηγεί» την ανοδική στροφή των δεικτών.

Ο δείκτης FTSE δεν λειτουργεί καθώς η αγορά του Λονδίνου παραμένει κλειστή λόγω αργίας.

Ο DAX υποχωρεί 0,6% στις 6.522 μονάδες, ενώ ο CAC κερδίζει 0,12% στις 3.166 μονάδες, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύεται 0,85% στις 14.037 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται 1,15% στις 6.955 μονάδες και η αγορά της Λισσαβόνας ενισχύεται 0,6%.

Στα futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street περιορίζονται το μεσημέρι οι πιέσεις και η εικόνα είναι ελαφρώς διορθωτική.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν, ειδικά στις πρωινές συναλλαγές, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών.

Η μετοχή της Credit Agricole κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό, καταγράφοντας βουτιά 6% κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα. Επίσης, η μετοχή της Societe Generale υποχωρεί κατά 3% και της ΒΝP Paribas κατά 3,2%.

Ήδη, η Standard & Poor’s επεσήμανε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας. Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου παράλληλα, επισημαίνουν ότι η ανάδειξη του Francois Hollande στη γαλλική προεδρεία αποτελεί προάγγελων μεγάλων αλλαγών για την πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Και δεν ήταν μόνο οι εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Γαλλία που προβληματίζουν τους επενδυτές. Όλα δείχνουν πως η Angela Merkel χάνει τον έλεγχο ενός ακόμη κρατιδίου, του τέταρτου μέσα στο διάστημα 2 ετών. Πρόκειται για το κρατίδιο Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν το χειρότερο ποσοστό από το 1950.

Η μετοχή της Volkswagen AG καταγράφει βουτιά 3.6% ενώ η BASF υποχωρεί κατά 3%. Έντονη πτώση και για τις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς η Sanofi SA υποχωρεί κατά 1.4%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v