Προβληματισμός στις ευρωαγορές

Στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2012 υποχωρούν οι ευρωαγορές. Προβληματισμός για τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία. Στο στόχαστρο οι γαλλικές τράπεζες. Πιέσεις και στα futures της Wall. Κλειστό το Λονδίνο.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Γαλλία δείχνει πως τα δεδομένα ανατρέπονται για την ευρωζώνη. Η Angela Merkel χάνει ένα βασικό σύμμαχο στην επιβολή της πολιτικής λιτότητας και οι αγορές φαίνεται πως ανησυχούν .

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30, ο οποίος ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση μεγαλύτερη του 2,2%, καταγράφει πτώση 0,87% στις 6504 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,18% στις 3156 μονάδες, ενώ η βρετανική αγορά είναι κλειστή λόγω αργίας.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,58% στις 6915 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,26% στις 5179 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,52% στις 13.990 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το «φράγμα» των 1,30 δολ. καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη του 1%. Νωρίτερα άγγιξε ακόμη και τα 1,2964 δολ. Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν έντονες πιέσεις με το Nikkei να κλείνει στο -2,7%.

Επισημαίνεται πάντως, πως ο όγκος των συναλλαγών κινείται σε χαμηλά επίπεδα καθώς η βρετανική αγορά - η μεγαλύτερη στην Ευρώπη - είναι κλειστή λόγω αργίας. Ο όγκος των συναλλαγών του Euro Stoxx 50 κινείται στο 30% του κινούμενου μέσου όρου 90 ημερών.

Στο στόχαστρο  πάντως, βρίσκονται οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών. Η μετοχή της Credit Agricole κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό, καταγράφοντας βουτιά 6% κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα. Επίσης, η μετοχή της Societe Generale υποχωρεί κατά 3% και της ΒΝP Paribas κατά 3,2%.

Ήδη, η Standard & Poor’s επεσήμανε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας. Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου παράλληλα, επισημαίνουν ότι η ανάδειξη του Francois Hollande στη γαλλική προεδρεία αποτελεί προάγγελων μεγάλων αλλαγών για την πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Και δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Γαλλία που προβληματίζουν τους επενδυτές. Όλα δείχνουν πως η Angela Merkel χάνει τον έλεγχο ενός ακόμη κρατιδίου, του τέταρτου μέσα στο διάστημα 2 ετών. Πρόκειται για το κρατίδιο Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν το χειρότερο ποσοστό από το 1950.

Η μετοχή της Volkswagen AG καταγράφει βουτιά 3.6% ενώ η BASF υποχωρεί κατά 3%. Έντονη πτώση και για τις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς η Sanofi SA υποχωρεί κατά 1.4%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v