Προεκλογικός αναβρασμός στις ευρωαγορές

Πτώση 0,4% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν ανοίξουν οι κάλπες σε Γαλλία και Ελλάδα. Πιέσεις σε τράπεζες και ενέργεια. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall. Η προσοχή στην ανεργία των ΗΠΑ.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν ανοίξουν οι κάλπες σε Ελλάδα και Γαλλία, ενώ τα τελευταία στοιχεία όπως και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο ενεργειακός κλάδος μετά και τη σημαντική πτώση χθες στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,48% στις 6662 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,43% στις 3209 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,29% στις 5.750 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,98% στις 6986 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,51% στις 5205 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,18% στις 14.278 μονάδες.

Η μετοχή της BNP Paribas υποχωρεί κατά 2.3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου και της Commerzbank κατά 1.7%. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Royal Bank of Scotland η οποία ενισχύεται κατά 1,3% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου αποδείχθηκαν καλύτερα των προσδοκιών. Πτωτικά κινείται επίσης ο μεταλλευτικός κλάδος, αλλά και ο ενεργειακός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της ΒΡ υποχωρεί κατά 1,1%, της Antofagasta κατά 5% και της Rio Tinto κατά 3,2%.

Τα νέα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης δημιουργούν προβληματισμό. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ κατέγραψε κάθετη πτώση, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης κατεβάζει απότομα ταχύτητα. Οι λιανικές πωλήσεις όμως, ανέκαμψαν, έστω και κατά 0,3%

Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Mario Draghi, ουσιαστικά έσβησε τις όποιες ελπίδες για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης άμεσα, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να κινηθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, στις ΗΠΑ, ο δείκτης δραστηριοτήτων ISM υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλό 4 μηνών. Σήμερα οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Εν αναμονή του δείκτη της ανεργίας, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street κινούνται με βήμα σημειωτόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v