Δολάριο, πετρέλαιο ασκούν πιέσεις στις ευρωαγορές

Με το πετρέλαιο κοντά στα 50 δολάρια και το δολάριο να υποχωρεί σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του ευρώ, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινούν την εβδομάδα με πτωτικές τάσεις, καθώς αναβαθμίζεται η προοπτική επιτάχυνσης της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Με το πετρέλαιο κοντά στα 50 δολάρια στη Νέα Υόρκη και το δολάριο να υποχωρεί σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του ευρώ, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρηματικών κερδών επανέρχονται έντονες στο προσκήνιο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινούν την εβδομάδα με πτωτικές τάσεις, καθώς αναβαθμίζεται η προοπτική επιτάχυνσης της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων για να χαλιναγωγηθεί η πτώση του δολαρίου.

Το πτωτικό κλείσιμο των υπολοίπων μεγάλων αγορών, με τη βύθιση του ιαπωνικού Nikkei σε χαμηλά 6 μηνών περίπου, συμβάλλει στις υποτονικές τάσεις.

Αναλυτές αναφέρουν, ωστόσο, ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, που θα στραφούν στη σχετική ασφάλεια των ευρωπαϊκών αγορών μέσα στο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί για τους αμερικανικούς τίτλους.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο ημιαγωγών, μετά την προειδοποίηση της Goldman Sachs για ”απογοητευτικό” περιβάλλον στον χώρο την επόμενη χρονιά, που οδήγησε τον αμερικανικό δείκτη Philadelphia Semiconductor την Παρασκευή σε βύθιση 3,1%.

Ο δείκτης FTSE κινείται με απώλειες 0,49% στις 4.736 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,66% στις 4.107 μονάδες και ο CAC 0,65% στις 3.774 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v