”Ιχθύες” οι ΗΠΑ στην G-20, βυθίζεται το δολάριο

Διολισθαίνει το δολάριο στις αγορές συναλλάγματος, καθώς Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τις ”ευμετάβλητες” κινήσεις των ισοτιμιών στο κοινό ανακοινωθέν της κρίσιμης συνόδου της G-20.

Κοντά σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ στο Λονδίνο, καθώς το κοινό ανακοινωθέν της κρίσιμης συνόδου της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G-20) δεν περιείχε καμία αναφορά που να προκαλέσει μεταβολή στην κατεύθυνση των αγορών συναλλάγματος και δύο Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τις ”ευμετάβλητες” κινήσεις των ισοτιμιών.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι η Γερμανία ζήτησε να επαναληφθεί το ανακοινωθέν της συνόδου του Φεβρουαρίου, όταν η Group of 7, η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών κρατών, είχε τονίσει ότι ”η υπερβολική μεταβλητότητα και οι ακατάστατες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος δεν είναι επιθυμητές”.

Το ευρώ άνοιξε το πρωί στο Λονδίνο στα 1,3041 δολάρια έναντι του κλεισίματος στα 1,3022 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Το ρεκόρ της ισοτιμίας είχε διαμορφωθεί στα 1,3074 δολάρια στις 18 Νοεμβρίου, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Alan Greenspan δήλωσε ότι οι ξένοι επενδυτές ίσως κουράστηκαν να χρηματοδοτούν το έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών των ΗΠΑ και μεταφέρονται σε περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται σε άλλα νομίσματα.

Το δολάριο κινείται στα 103,30 γεν έναντι του χαμηλού των 102,70 γεν στις 19 Νοεμβρίου.

Το ανακοινωθέν της G-20 κάνει αναφορά στο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, στις τιμές του πετρελαίου, στις οικονομικές ανισορροπίες και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ως παράγοντες κινδύνου για τη διεθνή οικονομία.

Δεν κάνει αναφορά στην πτώση του δολαρίου, επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να περιληφθεί κάποιο σχόλιο στο ανακοινωθέν, όπως δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Η μόνη αναφορά στις ισοτιμίες είναι η σύσταση προς τις ασιατικές οικονομίες να αφήσουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους, μια αναφορά στην Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ πιέζουν να αποσυνδέσει το εθνικό νόμισμα από το δολάριο, για να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του γουάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v