Υποχωρεί το δολάριο εν αναμονή της G-20

Κοντά στο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ κινείται το δολάριο καθώς ξεκινά η κρίσιμη σύνοδος της G-20, από την οποία αναμένεται να δοθεί η επόμενη κατεύθυνση για τις αγορές συναλλάγματος.

Κοντά στο ιστορικό χαμηλό του έναντι του ευρώ και σε πολυετή αρνητικά ρεκόρ έναντι άλλων νομισμάτων, κινείται το δολάριο στις διεθνείς αγορές σήμερα, καθώς ξεκινά η κρίσιμη σύνοδος της Ομάδας των 20, από την οποία αναμένεται να δοθεί κατεύθυνση για τις αγορές συναλλάγματος.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση κατά της ταχείας διολίσθησης του δολαρίου, που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Wolfgang Clement προέτρεψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και τους ρυθμιστές της νομισματικής ζωής των ΗΠΑ και της Ασίας να αναλάβουν κοινή δράση κατά της ταχείας υποτίμησης του δολαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πάντως John Snow έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε προσπάθειες ανάσχεσης της πτώσης του δολαρίου, καθώς η πτώση ευνοεί τις αμερικανικές εξαγωγές και βοηθά στην συρρίκνωση των δίδυμων ελλειμμάτων της αμερικανικής οικονομίας.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G-20 ξεκινά σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Στην G-20 συμμετέχουν η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών κρατών (G7) και οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ θα παραστούν και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τους αναλυτές, εάν η σύνοδος ολοκληρωθεί χωρίς να αποφασιστεί συντονισμένη πολιτική στις κινήσεις των αγορών συναλλάγματος, το δολάριο θα διατηρήσει πτωτική πορεία και, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones Newswires, το ευρώ θα κινείται στα τέλη του έτους στα 1,30 δολάρια, σε τρεις μήνες στα 1,315 δολ., σε έξι μήνες στα 1,32 δολ. και στα τέλη του 2005 στα 1,34 δολάρια.

Έναντι του γεν το δολάριο, βάση της ίδιας έρευνας, θα κινείται στα 102 γεν σε έξι μήνες και τα 99 γεν σε ένα χρόνο.

Σήμερα το πρωί το ευρώ ενισχύεται στα 1,3009 δολ. από 1,2961 δολ. χτες και έναντι του ρεκόρ των 1.3074 δολαρίων. Το δολάριο υποχωρεί στα 103,74 γεν από 104,18 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v